Varm raw food

 Under vinterhalvåret när det är mörkt och kallt känner vi ofta ett behov av varm mat och många tror att raw food är kall mat. Detta är troligtvis ett av de absolut vanligaste missförstånden om raw food. Men vem har sagt att raw food behöver vara kall? Att maten är rå och har levande egenskaper, alltså inte upphettad över 42 grader, betyder inte att den behöver vara kall.

 

När vi kokar, steker och grillar mat så äter vi den inte när den är vid sin högsta temperatur, 100 - 200 grader utan vi väntar tills maten har svalnat till ungefär 40 - 50 grader, för att inte bränna oss på maten. Det är ungefär den temperaturen vi kan värma raw food utan att ta död på de levande nyttiga egenskaperna i maten.

Detta betyder att om vi värmer upp raw food till 42 grader så äter vi den nästan så varm som "kokt, stekt och grillad" mat är som varmast när vi kan äta den. Om man värmer i ugn kan man till och med värma ytan på raw fooden till bortåt 50-60 grader och fortfarande behålla de råa egenskaperna vid 42 grader i de inre delarna av maten, speciellt om det är tjockare mat och inte t ex tunna salladsblad.

Anledningen till att de flesta upplever raw food som kall är ju att de flesta aldrig värmer upp den utan tar den direkt från kylskåpet och äter vid 2-6 grader Celsius och då blir det mycket kallt... Brrrrr

 

Hälsosammare med varm raw food

Enligt vår mening är det dessutom nyttigare att äta maten runt 37 grader eftersom kroppen då inte behöver ödsla energi på att värma maten, som den gör om vi stoppar i oss kylskåpskall mat.

Blir det för mycket kall mat som kroppen ska värma upp klarar inte magen av det tillräckligt effektivt och följden kan bli en uppblåst mage och andra matsmältningsproblem.

 

Hur värmer man raw food?

Det finns flera sätt att värma raw food. Det viktiga oavsett metod är att man håller koll så att man inte överstiger 42 graders temperatur. Dock kan det vara ok att överstiga 42 grader under kortare perioder enligt ovan.

 

Värm i Kastrull

Raw food i form av soppa, kräm eller liknande kan enkelt värmas i en kastrull. Viktigt är då att du värmer försiktigt och rör om hela tiden under uppvärmningen för att inte soppan närmast kastrullens botten överhettas eftersom det är därifrån värmen kommer i en kastrull. Du kan lätt kontrollera att du håller dig på max runt 40 grader genom att bara sticka ner fingret och känna att det max är lite varmare än samma temperatur som ditt finger.

För att lära dig hur varmt detta är kan du i början ha hjälp av en vanlig termometer som du sticker ner i soppan så ser du exakt vilken temperatur det är. OBS! När du värmer soppa och rör om är det viktigt att du aldrig går over 42 grader, eftersom det inte finns något ytskikt som när du värmer I ugn, utan all soppa har samma temperatur under omrörningen.

 

Värm i torkugn

I torkugnen kan du värma all typ av mat. Du ställer helt enkelt bara in maten I torkugnen och låter den stå där i 42 grader tills du tycker den är tillräckligt varm. Hur länge den behöver stå där beror på vilken tjocklek din mat har. Men ofta behövs från en halvtimme upp till 2 timmar. En möjlighet är också att initialt ha 60 grader under ca 30-60 min och sedan gå ner till 42 grader. Det är då risk att du förstör de rawa egenskaperna i ytan på maten men det går fortare. Det kan ju också höja den kulinariska smakmässiga upplevelsen av maten om ytan är lite torrare eller knaprig. För att inte kunna glömma bort att dra ner temperaturen från 60 till 42 grader efter en viss tid finns i våra torkugnar Sedona Combo och Express en automatisk funktion som gör det för att inte förstöra den rawa maten.

Hoppas att denna utläggning var till hjälp för att kunna göra den nyttigaste raw food-maten till din godaste varmaste njutning…

Dessutom är ju raw food också väldigt färggrant och lyser upp när det är mörkt ute.