VECKA 4 - Raw food- FIKA, sötningsalternativ + superfoods

Veckans recept: Chokladmousse med vinbär, energibollar

Denna vecka vill jag ge lite kort förklaring till olika sötningsalternativ som används inom raw food. Dessutom får du ta del av receptet på mina goda energibollar, passar bra som mellanmål eller fika. Energibollarna håller sig 4-5 dagar i kylen och längre tid i frysen så frys in de som inte går åt så har du på lager. Chokladmoussen är ljuvligt god och så enkel att göra, du bara måste testa den!

Karin
Karin Haglund

Naturliga sötningsmedel

Här kommer förklaring på sötning som används inom raw food och som är bättre alternativ än vitt raffinerat socker. Välj alltid ekologiskt och raw-varianter. Och kom ihåg att använda sötningen med måtta.

Torkad frukt och bär – Sockret koncentreras när frukten/bären torkar.

Honung – Honung skapas av bin och kommer framförallt från blommornas nektar. Innehåller en liten del mineraler, vitaminer och antioxidanter när du väljer en oprocessad naturlig honung, till skillnad mot vitt socker.

Yaconsirap – En sirap med stark karaktär som har en mörkbrun färg. Den är pressad från yaconroten, en växt från Anderna. Lägre blodsockerpåverkan.

Kokosnectar – Lågt GI, inte lika syrabildande som annan sötning.

Kokospalmssocker – Lågt GI. Ett socker från kokospalmens blommor.

Stevia – En växt som används som sötningsmedel. Mycket sötare än socker. Använd de torkade bladen av stevia och inte det raffinerade vita pulvret. Påverkar inte blodsockret.

Agavesirap – Utvinns från en kaktusliknande växt som har sitt ursprung i Mexico. Sötningen är 25 procent mer än i vanligt socker och har lägre GI. Mörk agavesirap har lite fylligare smak än ljus.

Mesquite – Från mesquiteträdets frökapslar. Mesquitepulvret har ett lågt GI och innehåller bland annat protein, kalcium och järn. Smakar lite karamelligt.

Lucuma – Lucuma är en näringsrik frukt. Det torkade lucumapulvret kan användas som sötning och för att lyfta vissa recept. Svårbeskriven smak men åt lönnsirapshållet med en lätt kolasmak.

Superfoods

Så kallade superfoods är en grupp livsmedel som är ovanligt näringsrika, bland annat bär, frukter, grönsaker, alger och rötter. De har ett högt innehåll av vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror, proteiner och framför allt antioxidanter. Alla superfoods har sina unika egenskaper och fördelar. Några av dessa är att de verkar stöttande för immunförsvaret och att de genom sitt höga innehåll av antioxidanter kan bekämpa fria radikaler som vi får i oss genom miljögifter, strålning, stekt mat, transfetter och rökning.

Att äta superfoods är ett sätt att se till att du får i dig rikligt med näringsämnen på ett naturligt sätt. Vissa superfoods finns som färska eller torkade bär och andra som torkat pulver. En del kan ätas som de är medan andra blir bäst av att mixas i smoothies, blandas i juicer eller tillsättas till frukt- och nötbollar eller andra godsaker. Våra svenska blåbär är ett exempel på superfood, liksom gojibär, mesquite, lucuma, bipollen, maca, acai och mullbär.

     
chokladmousse   energibollar

Chokladmousse med vinbär 
(4 portioner)

2 avokado

10 dadlar (urkärnade)

1 dl vatten

1⁄2 dl kakao

1⁄2 dl carob

1 msk kokosolja

1 msk agavesirap

1 tsk vanilj 

Topping

3 dl röda vinbär

Börja med att mixa dadlar och vatten, tillsätt kakao, carob, agavesirap och vanilj och mixa igen. Tillsätt sedan avokado och kokosolja, mixa igen.

Ställ gärna moussen kallt ett par timmar innan servering. Varva röda vinbär och chokladmousse i dessertglas eller små skålar.

 

Energibollar (10-12 stycken) 

1 1⁄2 dl pumpafrön

1 1⁄2 dl solrosfrön

12–14 dadlar (urkärnade)

1 msk kokosolja

1 tsk vanilj

en gnutta salt

Mixa först pumpa- och solrosfrön i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills det blandat sig ordentligt. Forma till bollar.

 

Temat för nästa vecka är:
Groddning & Matsmältning med recept på groddsallad och timjandressing.