VECKA 5 - Groddning & Matsmältning

Veckans recept: Groddsallad, timjandressing

En mage och matsmältning som fungerar bra är en av nycklarna till god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa matsmältningstips och du får också lära dig lite om groddning. Ett enkelt och billigt sätt att förse dig och din familj med färska groddar!

Recepten denna vecka är en fräsch groddsallad på mungbönegroddar och en krämig timjandressing som passar perfekt för att sätta smak på en stor salladstallrik.

Karin 

Karin Haglund 

Grodda

Groddar är bland det bästa du kan äta och framför allt är det levande mat. Att grodda ökar näringstätheten, vitaminer, mineraler och aminosyror.

Att grodda gör dessutom frön och linser mer lättsmälta och alkaliska. Groddar är också väldigt enzymrika. Groddar finns oftast i vanliga mat-affärers sortiment, tyvärr kan de dock vara pastöriserade. Allra bäst är det att grodda själv. Det är både enkelt och billigt och kan dessutom vara fascinerande att följa hur den lilla mängden frön blir till en hel burk med färska groddar. När du gör dina egna groddar garanterar du absolut färskhet och maximal levande energi.

Det är väldigt lätt att grodda i ditt eget kök, året om. Har du en groddburk eller groddpåse är det bara att först eventuellt blötlägga och sedan låta grodda. Du behöver skölja groddarna 1–2 gånger per dag. Efter 1–3 dagar är de flesta groddar redo att ätas.

Du kan bland annat grodda alfalfafrön, mungbönor, gröna linser, quinoa, solrosskott, kikärter, mandlar och bovete. Jag tycker personligen det är lättast att börja med att grodda alfalfa, mungbönor och gröna linser.

* Blötlägg innan.
* Placera det som ska groddas i en vald groddburk, groddhus eller groddpåse.
* Skölj groddarna två gånger per dygn.
* När de är klara ser du en liten svans på grodden. Voila, livskraften spirar!
* Färdiga groddar förvaras i kylskåp och håller i 2–6 dagar.

(Det finns numera också automatiska groddningsmaskiner som tidsreglerat förser fröna med kyld vattendimma och syre.)

Matsmältningen – Intag – Upptag

Genom att ha en bra matsmältning säkerställer vi ett bättre upptag från kosten, det vill säga den näring som kroppen kan ta upp och faktiskt tillgodogöra sig från maten vi äter. Just själva upptaget nämns alltför sällan när det pratas om kost och näring. Stort fokus ligger istället på själva intaget, alltså vad vi äter. Men just upptaget av näring är otroligt viktigt och kan skapa stora skillnader i vår hälsa och hur vi mår. Därför är det inte bara viktigt vad du stoppar i dig utan också att dina tarmar och dina tarmbakterier är i balans och att magen fungerar på bästa sätt.

När du börjar äta en inflammationshämmande, stärkande och livgivande grön kost så ger du din mage och dina tarmar de bästa förutsättningarna för att läka och reparera sig. Du ökar också möjligheterna till en god matsmältning och ett bättre upptag. Detta gäller speciellt om du samtidigt minskar eller undviker det som lätt skapar inflammationer i kropp och tarmar som socker, vete och andra raffinerade spann- målsprodukter, skräpmat, transfett, processat kött och mjölkprodukter.

Här har jag sammanfattat mina bästa tips för en god matsmältning

• Ät i en lugn och trevlig atmosfär. Sitt alltid ner när du äter, uppmärksamma maten och njut av den.

• Undvik att äta när du är upprörd eller stressad (stress försämrar matsmältningen).

• Drick ej till maten, för att undvika att spä ut matsmältningsenzymerna. Drick istället innan måltiden, och vänta ungefär 45 minuter efter maten med att dricka något.

• Gör andningsövningar innan maten.

• Drick gärna lite ljummet citronvatten innan maten för att hjälpa matsmältningen.

• Ät en bekväm mängd mat och undvik att bli proppmätt. Sträva efter att bli full av energi istället för full av mat.

• Ta gärna några minuters vila efter maten. Undvik iskalla drycker.

• Ät frukt endast på fastande mage.

• Om du äter dessert så är det bäst att äta den innan maten eller mellan måltiderna istället för efter maten. Detta då allt som innehåller mer socker kan få annan mat i magsäcken att börja fermentera (jäsa). Det belastar matsmältningen och kan försämra näringsupptaget.

• Ät mindre portioner oftare och ät på regelbundna tider.

• Undvik att äta precis innan du ska gå och lägga dig.

• Tugga maten noga, cirka 20–25 gånger innan du sväljer.

• Lär dig hur din kropp reagerar på olika livsmedel och vilken mängd som är lagom för just dig.

• Kolla upp om du eventuellt har några födoämnesallergier.

• Äter du kött, kyckling eller fisk så underlätta matsmältningen genom att enbart äta grönsaker till och undvik att äta ris, potatis, pasta eller bröd samtidigt. Kombinera alltså inte animaliskt protein med komplexa kolhydrater. Zucchinipasta eller en stor sallad är exempel som fungerar bra till.

• Se till att motionera varje dag så att du håller både tarmar och hela kroppen i bra form.

Karins timjandressing

Groddsallad

Timjandressing

1 dl pinjenötter (eller macadamianötter)

1⁄2 dl solrosfrön

2 1⁄2 –3 dl vatten

1 dl hackad färsk timjan

1⁄2 dl olivolja

1 msk citronjuice

1 tsk agavesirap

1 vitlöksklyfta

salt efter tycke och smak (ca 1–2 krm)

 

Blötlägg gärna pinjenötter och solrosfrön. Mixa alla ingredienser till en helt slät dressing. Vill du ha dressingen tunnare tillsätter du bara mer vatten. Dressingen är jättegod till alla sorters sallader.

   

 

Groddsallad med avokado

 

1 1⁄2 dl mungbönegroddar

2 avokado i mindre bitar 1 gul paprika

1⁄2 gurka

1⁄2 dl finhackad gräslök

1⁄2 dl finhackad purjolök

1 msk olivolja

salt
 

Till garnering: svarta sesamfrön och gräslöksstrån

Finhacka gurka, paprika, purjolök och gräslök. Blanda med groddar, olivolja och avokadobitar. Smaka av med salt och garnera med svarta sesamfrön och några gräslöksstrån.