VECKA 6 - Tips på köksutrustning + raw food restauranger och cafeér, länkar 

Erbjudande

Veckans recept: Chilidipp

Sista veckan vill jag nu tipsa om vad för bra köksutrustning som kan vara värdefullt att införskaffa till ditt raw food-kök. Du får också lite användbara länkar med inspiration, recept och även tips på restauranger och cafeér där du kan äta raw food i Sverige.

Receptet är denna vecka en chilidipp, en röra som passar perfekt som dippsås till grönsaksstavar, tillbehör till en stor sallad eller som pålägg på gurk eller zucchinisnittar. Den är riktigt enkel att göra och håller sig bra i kylskåp upp till 5-6 dagar.

Jag vill passa på att tacka för att jag fått möjlighet att inspirera och dela med mig av tips inom raw food. Jag hoppas att din nyfikenhet har ökat och att du redan har fått känna på hur pigg och härligt bra man kan må med en mer naturlig raw food-kost!

Följ mig gärna på min blogg, lifevision, om du vill fortsätta inspireras och ta del av mina tips och tankar kring kost och hälsa!

Önskar dig bästa starten på ett grönare liv,

Karin Haglund

 

 

 

Köksutrustning i raw food-köket

Här har jag samlat mina tips på värdefull köksutrustning i ditt kök. Redskap och utrustning som gör det både enklare och roligare att äta mer raw food. Du kan självklart välja att äta mycket raw food även utan några speciella apparater, till exempel sallader, frukt, bär, nötter och frön. Men om du vill testa lite fler av recepten som finns med min bok, Karins Gröna Värld, är det bra att, om du inte redan har, införskaffa en mixer och en matberedare.

Mixer/high speed blender – Att använda till att göra smoothies, soppor, dressingar, röror och nötmjölk. Det är viktigt att ha en kraftfull mixer av bra kvalité och med en stark motor. Dels för att få exempelvis dressingar, smoothies och soppor helt lena men också för att kunna mixa nötter och frön till en slät kräm. Jag rekommenderar en Vitamix eller Blendtec. De är båda dyra men värda vartenda öre och professionellt gjorda för att hålla i många, många år. En mixer av bra kvalité är fantastiskt användbar i ditt raw food-kök.

Matberedare – Med en matberedare kan du enkelt göra snacksbollar, tårtbotten, röror, pesto och ris av palsternacka och morot.

Den är också bra för att skiva och hacka grönsaker. En matberedare går helt enkelt att använda till det mesta.

Juicemaskin, råsaftcentrifug - Drick dina grönsaker. Gör enkelt färskpressade juicer av frukt och grönt, till exempel broccoli, vitkål, äpplen, selleri, rödbetor, päron, morötter, grapefrukt och spenat.

Groddning – Välj groddpåse, groddburk eller groddhus (groddburk i flera våningar) för att kunna grodda själv. En billig investering som kan förse dig med mycket levande groddar att använda i din kost. Det finns numera också automatiska groddmaskiner.

Grönsakssvarv/spiralizer – Att göra spagetti eller nudlar av zucchini och rotfrukter. Du kan också ha en vanlig potatisskalare, då blir det mer som tagliatelle pastaremsor. Med en spiralizer får du pastan mer trovärdig och den är enkel att använda.

Nötmjölkpåse – Att använda när du gör egen nöt- och frömjölk. Du kan också använda en finmaskig sil som du håller över en tillbringare för att sila mjölken.

Mandolin Ett kanonbra redskap att använda när du vill skiva riktigt tunna grönsaksskivor, till exempel rödbetor, fänkål och sötpotatis.

Torkugn - En speciell typ av ugn som torkar maten på låg temperatur för att bevara näring, enzyminnehåll och intensifiera naturliga smaker. En torkugn är ett fantastiskt bra redskap för att enkelt kunna göra raw food-bröd, granola, kex, grönsakschips och torka frukt.

Det går oftast bra att använda din vanliga ugn till att börja med. Ställ då in ugnen på lägsta gradantal och öppna luckan med jämna mellanrum för att släppa ut luft. Men om du väl har en torkugn så går den verkligen att använda till mycket. Många torkugnar har också en automatisk timer vilket gör att du kan lämna den och den stänger av sig själv när önskad tid har gått. Jag rekommenderar torkugn från Excalibur eller Sedona.

Torkpapper Vaxat bakplåtspapper, så kallat teflex, med en antiklibbeffekt. Att använda i torkugn eller vanlig ugn. Bara att torka av och använda om och om igen.

Tips på raw food-restauranger utomlands? Kolla här.

 

Länkar/Internetinspiration

INSPIRATION

www.lifevision.se/lifevision-halsa/halsoblogg

www.rawfoodmiddagar.com

www.rawfoodbyerica.se

 

RAW FOOD RECEPT

www.therawchef.com

www.rawfoodrecept.com

www.rawfoodrecipes.com

www.rawmazing.com


MIDDAGAR & RAW FOOD-EVENT

www.rawfoodmiddagar.com


RAW FOOD FORUM

www.greenroomsverige.com

chilidipp

 

 


Chilidipp

2 dl valnötter (eller 2 dl pumpafrön)

1 dl vatten

6–7 soltorkade tomater

1 röd paprika

2–4 cm färsk röd chili

1 vitlöksklyfta

1 krm salt

 

Blötlägg gärna valnötter (pumpafrön). Blötlägg de soltorkade tomaterna i 30 minuter.

Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare.

Chilidipp är god som dipp till selleristavar och andra grönsaker, som pålägg och till snittar.