Boosta hälsan och få bästa start på året!

Karin Haglund


Låt 2014 bli ett riktigt hälsoår och upptäck hur bra det går att må! Hälsocoachen och raw food-inspiratören Karin Haglund delar med sig av sina bästa tips för att boosta hälsan och få bästa tänkbara start på året! Dessutom får du ta del av receptet på hennes goda raw food-lasagne!

Vad kan du börja med och samtidigt sluta med? Ställ dig frågan och känn in och lyssna efter vad du får för svar. Kanske är det på allvar dags att börja träna, äta mer raw food och sluta med kaffe, lördagsgodis och ta bort allt gluten ur kosten? Alla är vi olika och beroende på var du befinner dig och vad ditt mål är så får vi olika svar.

Rör på kroppen! Ja, vad kan vara viktigare än det …Vi är gjorda för rörelse, vilket många av oss tenderar att glömma av ibland när det blir allt för långa kontorsdagar, biltur till och från jobbet och sedan zappande framför TV´n på kvällen. Regelbunden träning, vardagsmotion och att ha ett aktivt liv är viktigare och gör större skillnad än några få stenhårda pass på gymmet. Hitta en träningsform du tycker är kul för den bästa träningen är den som verkligen blir av, här spelar regelbundenheten mer betydelse än vad du faktiskt gör.

Karin HaglundDrick mer! Och då menar jag vatten, bra filtrerat vatten gärna med högt pH-värde. Testa att dricka vatten innan måltiden och undvika att dricka till maten eller direkt efter för att förbättra matsmältningen Samtidigt som du ser till att hålla ditt vätskeintag optimalt så slopa drycker som är vätskedrivande och syrabildande som kaffe, svart the och läsk som coca-cola och energidrycker.

Tänk regnbågens alla färger när du väljer vad som ska pryda din tallrik. In med mer färggranna färska livsmedel – grönsaker, frukt och bär! Låt grönsakerna vara den självklara basen i din kost, vilket det automatiskt ofta blir när du övergår till en mer raw food-baserad kost. Vill du inte ta steget fullt ut så låt i alla fall 70 % av din tallrik bestå av grönsaker av alla dess slag och lägg sedan till en fiskbit, quinoa, bönor/linser, råris, räkor eller vad det kan vara.

Unna dig en detox så här som start på året och stärk samtidigt ditt immunförsvar. Satsa på alkalisk grön mat och mycket färskpressade juicer och smoothies. Välj ekologiska råvaror. 

Just drickbar energi i form av juicer och smoothies är ett enkelt sätt att öka ditt och din familjs intag av grönsaker och frukt. Låt grönsakerna stå för merparten och lägg bara till frukt för sötman och smakens skull.

Ut med skräpet! Har du testat tarmsköljning? Om inte så överväg ett besök där du renar din tarm och blir av med gammalt skräp som byggts upp i ditt tarmsystem. Känner mig aldrig så lätt och energisk som efter en detoxkur i kombination med tarmsköljning.

Sov gott och prioritera 7–8 timmar per natt! Sömnen är av allra största betydelse för vår hälsa och vår psykiska och fysiska balans. Vi fungerar så mycket bättre när vi får vårt viktiga sömnbehov tillfredsställt.


groddarHarmoniskt ätande
- Tugga maten ordentligt och märk hur magen och matsmältningen genast fungerar bättre. Många slänger i sig maten av bara farten - inte optimalt för en lugn och harmonisk mage. Dessutom är det mindre risk för överätning när du låter måltiden ta sin tid och äter harmoniskt.

Börja grodda. Det är enklare än vad man kanske kan tro. Dessutom väldigt billigt och såhär på vintern ett ypperligt sätt att få i sig levande näringsrik mat. Jag tycker det är enklast att grodda linser, mungbönor och alfalfa.

Hej då till alkohol, kött, socker, gluten och mjölkprodukter. Framför allt vitt socker och vetemjöl är något du bör prioritera att minska ditt intag av, (helst inte äta alls såklart). Istället för att fokusera på allt du inte bör äta eller vad som är onyttigt så kan du vända fokus till allt himmelsk gott och all näringsrik mat som du kan äta, som är bra för dig och som gör både dina smaklökar och hela din kropp glad!

Hur andas du? – Är det bröstet eller magen som rör sig när du andas? Genom att flytta ner andningen mer till magen och göra andningsövningar varje dag kommer du att märka hur du blir både piggare, lugnare och får en gladare mage. Rätt andning ökar också din förbränning.

Stärk dig mentalt! – Hur mår du egentligen? Är du stressad, oroad och lever mycket i huvudet och i dina tankar? I sådana fall har du allt att vinna på att investera i återhämtning, reflektion och satsa på personlig utveckling. Stress är vår hälsas värsta ovän. När du mår bra mentalt kommer både magen och hela din kropp att må och fungera bättre.

Hoppas att mina tips ovan kan inspirera dig till att göra det här nya året till det friskaste hittills! För det är du verkligen värd …

Karin Haglund

För mer inspiration, tips och recept följ mig gärna på min blogg: http://www.lifevision.se/lifevision-halsa/halsoblogg/

Inspiration på Facebook: http://www.facebook.com/KarinsGronaVarld

Jag finns också på Instagram: karinsgronavarld

Karins Gröna VärldI min bok, Karins Gröna Värld – Livsstil & Raw Food hittar du förutom massvis av fakta om hur kroppen fungerar, vår inre miljö, pH-balans, kostens betydelse och raw food även över 100 recept på god, alkalisk och nyttig raw food! 

 

 

 

 

 

 

Tips på Karins och Anders Haglunds kurser

Aaron Turner och Anders Haglund
Aaron Turner & Anders Haglund, 4–5 april, Stockholm
 - klicka här

 

 

Robin Sharma
Robin Sharma, 19 september, Stockholm - klicka här

 

 

 

Uppge rawfoodmiddagar vid bokning (via mail) så får du 10 % rabatt på biljettpriset! 

 

Karin Haglund