Chiashake med saffran, vaniljgrädde och limezest mm


- Gourmetstjärnan Sophie Bohnsstedt bjuder på underbart recept... Mmmm

 

Det här är ett smakrikt och läskande recept med julkänsla. En rå "milkshake" med chiafrön och saffran. Vaniljgrädde på kokosmjölk med limezest och pistagenötter, passar utmärkt ihop med saffranssmaken.  

 

För att kunna vispa kokosgrädde från kokosmjölkbehöver du ställa in kokosmjölken i kylskåpet en längre stund, till exempel över natten. Då lägger sig den tjockare och mer fasta delen av kokosmjölken ovanpå kokosvattnet. Tänk på att välja en kokosmjölk med så hög andel fett som möjligt. För miljön och din hälsas skull, är tetra att föredra framför konservburk.  

 

Chiashake med saffran

3 dl kokosmjölk eller mandelmjölk, tips "Så gör du kokosmöjlk" och "Så gör du mandelmjölk"

Eventuell sötning av 2 medjooldadlar (eller knivsudd stevia av hög kvalitet)¨

1  tsk vaniljpulver

2,5 msk chiafrön

4-5 frusna mycket mogna bananer

1 paket saffran 

 

Kokosgrädde

400 gram (eller mer) kokosgrädde (Helst som köps i tetra eller burk)

1/2 tsk vaniljpulver

1 knivsudd stevia av hög kvalitet (eller annan sötning)

 

1. Mixa kokosmjölk/mandelmjölk med dadlar och vaniljpulver i en blender. Blanda mjölken med chiafrön i en skål och låt stå i minst 30 minuter. Rör om då och då. 

2. Vispa under tiden upp det översta och tjockare lagret av kokosmjölk till grädde. Tillsätt eventuellt lite stevia. Låt stå i kylskåp så länge. 

3. När chiafröna har svält, mixa bananer och saffran i blender eller matberedare till en glassliknande konsistens. Tillsätt chiablandningen och mixa långsamt till allt har blandats. 

4. Häll upp chiashaken i glas och servera med grädden. Dekorera gärna med pistagenötter och limezest. 

 

Jag, Mikael, kan varmt rekommendera Sophie om du vill catera en gourmet Rawfood meny till någon fest eller kalas. Det är så mycket glädje, passion och smak i maten. 

Läs mer om Sophi, hennes cateringverksamhet och rawfood-workshops på www.sophiesraw.com och till sist kom ihåg att gå in och GILLA hennes Facebooksida, klicka här www.facebook.com/sophiesraw

Här nedan ser ni hur nöjd jag är en gång när sprudlande härliga Sophie kommer och levererar en sjurätters-avsmakningsmeny som förvandlade vårt hem till en lyxrestaurang. Vilken njutning!

Sophie Bohnstedt och Mikael Boström