Den mest näringsrika maten

Clement

Dr Brian och Anna Maria Clement var i Sverige i förra veckan och delade med sig av sina stora kunskaper inom helhetshälsa.

Om du vill äta det absolut mest näringsrika så se till att din kost innehåller följande ingredienser:

Blågröna alger, gröna alger, skott (solros-, ärt-, bovete-skott), växter från havet (dulse, hijiki, nori, kelp, arame) och förstås ogräs. Passa på nu när ogräset frodas i trädgården och skogen. Brännässlor, harsyra, kirskål, maskrosblad mm går utmärkt att juice. En långsam juicemaskin behåller näringen och hjälper kroppen att snabbt ta upp näringsämnena.
Läs mer om en av de juicemaskiner som Dr Clement rekommenderar.

Groddar har också stort näringsvärde. Eftersom de grönsaker vi köper från andra länder ofta har transporterats i veckor har näringsvärdet hunnit minska mycket och det är inte mycket liv kvar i växterna. Att odla skott och grodda hemma ger upp till 30 gånger mer näring än blandgrönt importerat från andra länder. Groddning är dessutom mycket enkelt och billigt.

Så här groddar du
1) Köp frön (enklast är mungbönor och gröna linser)
2) Blötlägg fröna i en glasskål över natten. Se till att fröna är täckta med vatten. Var generös med vattnet eftersom fröna suger upp vätskan under natten och inte får bli torra.
3) Skölj fröna/groddarna i ett durkslag/sil morgon och kväll i 1-2 dagar och sen är de klara. Låt de stå på diskbänken. För att förhindra att fröna torkar brukar jag ibland lägga på ett glasfat.
4) Ställ in i kylen och förvara de där så håller de i 3-5 dagar till

Catherine Hirota