En läkares perspektiv på hur kost / rawfood och livsstil påverkar vår hälsa

 

"- En ny dimension i mitt liv, jag hittade pusselbiten som fattades... "

UlliDetta är vad Hippocrates-vistelsen har givit mig

Jag heter Ulli Järpemo Nykvist och är läkare sedan 25 år och har alltid varit intresserad av hälsa och framför allt den psykologiska orsaken, det psykosomatiska. Kropp och själ. Jag har utbildat mig inom detta fält på flera olika sätt, psykoterapeutiskt och inom akupunktur. Hur Din livsstil, Dina upplevelser och minnen påverkar Dig just nu och Dina livsval framåt börjar bli mer klart för mig och härmed kan jag också förmedla det jag erfarit till klienter. Jag har fått glädjen att vara relativt frisk. Jag tycker om att röra kroppen på olika sätt och kände tidigt att det tillför naturligt min kropp, själ och psyket balans och styrka.

Kosten, vad jag äter, har blivit allt viktigare med åren och för 1 ½ år sedan kom jag i kontakt med Raw food. Under mitt vuxna liv har jag främst ätit vegetariskt, och kanske mer av övertygelse etiskt än av hälsoskäl. Min kunskapsinhämtning om Rawfood började då Brian och Anna-Maria Clement föreläste i Stockholm våren 2012. Jag blev nyfiken och köpte böcker de skrivit, bla läste jag Life force. Det blev överväldigande och jag kände mig skeptisk till deras sätt att förhålla sig till hälsa och kost, samtidigt blev jag väldigt nyfiken. De strålar av kraft och energi, av liv. Informationen blev så stark och det blev ett ifrågasättande av min livsstil, min kost, mitt sätt att leva. Vad vill jag egentligen med mitt liv? Vill jag förbli frisk och känna mig fylld av livskraft? Kan jag påverka det själv? Behöver jag ändra något? Jag känner mig ju frisk, kanske lite stressad, trött och humöret kan svänga en del, men så mår väl de flesta?

I samma veva blev några nära anhöriga allvarligt sjuka i cancer, och jag blev mer motiverad att försöka förstå sambandet mellan livsstil och hälsa. Är det möjligt att påverka själv? Är läkning möjligt från allvarliga sjukdomar med Hippocrates sätt att förhålla sig till detta? Jag anmälde mig till ”Den stora hälsoresan” som Rawfoodmiddagar anordnade, hösten 2012. Under tiden deltog jag i Raw life-festivalen på Ängsbacka augusti 2012, och fick mer kunskap och inspiration.

UlliSjälva resan och vistelsen på Hippocrates institute blev en oförglömlig upplevelse, där kunskap och praktik går hand i hand. Deras långa erfarenhet, proffsiga bemötande och mångfald är slående.

Inledningen består av invägning, provtagning, blodtrycksmätning och möte med sjuksköterska och läkare. Vistelsen avslutas liknande, en genomgång av resultat och förändringar samt vad som är viktigt just för mig att fokusera på vad gäller föda, kosttillskott och livsstil. Varje dag äter vi en väl uttänkt living food föda. Den syftar till, om jag förstår det rätt, en utrensning (detox) och sedan återuppbyggande av kroppen på ett nytt sätt. Vi som reste tillsammans hade väldigt olika bakgrund avseende kost, hälsa och livsstil. Programmet var i stort sett samma för alla och ändå individualiserat.

Vi erbjöds föreläsningar om allt ifrån groddning, kost till psykets inverkan på vår hälsa.

Miljön är underbar och läkande i sig. Det ligger i Florida, en bit ifrån kusten, etablerad som en oas med konstverk, vatten, blommor, fåglar och växthus. Här finns gym, infraröd-bastu och poolområden med mineralpooler, bubbelpooler och olika temperaturer på vattnet.

Många behandlingar erbjuds och flera ingår i ”3-veckors-programmet”, såsom massage, tarmsköljning och laserbehandling. Samverkan mellan västerländsk skolmedicin och alternativa behandlingar löper som en röd tråd genom vistelsen.

Det känns som att jag vill delge mina klienter lite av denna kunskap också, samtidigt är det ju kontroversiellt. Kanske är mitt sätt att förhålla mig till detta andras bästa inspirationskälla? Kunskapen behöver integreras och praktiseras för att bli trovärdig. Det var fantastiskt att möta människor som förbättrades och till och med tillfrisknade från cancer, inflammatoriska sjukdomar, högt blodtryck, typ-2 diabetes och övervikt på institutet.

Träningen sker för den som vill individuellt eller i grupp; yoga, qi gong, gym, aerobics, dans, vattengymnastik…

Psykologer arbetar med oss i form av ”healing circle” och föreläsningar samt två egna konsultationer.

Kvällstid var det dags för musik, dans, film eller föreläsning.

Jag tror att jag aldrig känt mig så pigg och fylld av vitalitet som i slutet av resan. Den känslan vill jag bära med mig länge!

Att förändra mitt sätt att leva och äta är svårt och tar tid och tankekraft. Hippocrates hjälpte mig mycket, och det behövs påfyllnad i form av föreläsningar, litteratur och erfarenhetsutbyte mellan likasinnade. En ny krets av vänner har jag också fått!

Min egen förändring som märks idag är att jag har varit frisk, inte ens förkyld, sedan vistelsen där. Jag har sällan muskelvärk och tränar mer regelbundet. Jag har minskat i vikt och känner mig för det mesta fylld av livskraft och i balans. Jag vill gärna att andra människor ska få ta del av detta sätt att leva och samtidigt behöver det komma som en egen drivkraft och utan något som helst ”måsten”. Människor jag inte mött på länge kommenterar mig och hur pigg och fräsch jag ser ut nu. Vad är det som har hänt?

Varma hälsningar, Ulli

 

För dig som är intresserad av Stora Hälsoresan följer här nedan mer information.


Läs om Stora Hälsoresan till Hippocrates Health Institute


Klicka här för att läsa om hur Ima Skoglund gick ner 13 kg, fick bättre hy, fungerande mage och kunde dra ner på sköldkörtelmedicinen

Klicka här för att läsa om hur Margots dotter blev av med slem i halsen, blev gladare och mer driven när familjen la om kosten

Klicka här för att läsa om min livsstilsförändring efter Den Stora Hälsoresan

Klicka här för att se fler bilder från Stora Hälsoresan 2012

Hippocrates Health Institute

Catherine Hirota