Familj och kvinnors hälsa på menyn när Anna-Maria och Brian Clement var på besök i Stockholm i juni

Clement

Anna-Maria och Brian Clement från Hippocratesinstitutet i Florida var i veckan på ett av sina återkommande besök i Sverige och gav den här gången en föreläsning om kvinnohälsa på ABF-huset i Stockholm. Kvällen inleddes av Anna-Maria som varvade matnyttiga fakta med solskenshistorier om tidigare gäster och patienter på centret som tillfrisknat från svåra åkommor och återfått sin hälsa tack vare deras metoder, däribland några kända namn som tennisstjärnan Venus Williams och Paul McCartneys exfru Heather Mills. Inspirerande historier som säkert kan locka en och annan av åhörarna att besöka institutet. Kvällens värd nätverket Rawfoodmiddagar arrangerar gruppresor flera gånger om året och flera i publiken räckte upp handen när de frågade hur många som varit där.

Anna-Maria började med att ta upp uppgifterna att få medicinstudier utförts på kvinnor eller djur av honkön, detta då östrogen visat sig vara en ”störande faktor”. Det innebär att de flesta mediciner enbart studerats på män och djur av hankön. Det gör alltså att vare sig läkemedelsindustrin eller läkare har någon som helst aning om hur, om och i så fall i vilken dos medicinen de säljer och förskriver är verksam på kvinnor eller är säker för kvinnor att använda.

Hon fortsatte med ta upp sambandet mellan sköldkörtelproblem och äggstockarnas balans och nämnde att 50 % riskerade att någon gång få problem med sköldkörteln. Benskörhet, bröstcancer och infertilitet avhandlades också men stort fokus lades på faran med mediciner. Anna-Maria redovisade siffror som visade att receptbelagda mediciner idag dödar fler än illegala droger och att medicinöverdoser gått om trafikolyckor i dödstal. Skrämmande fakta om utvecklingen i USA, ett land som idag konsumerar 50 % av världens mediciner. Klädernas inverkan på hälsan berördes kort och syntetiska behåar med stålbåge pekades ut som en stor bov i dramat bröstcancer precis som socker då det visat sig att bröstcancerceller har insulinreceptorer. När det var dags för Anna-Maria att runda av visade hon ett bildspel och hedrade minnet av sina båda läromästare Ann Wigmore som grundade Hippocrates intitutet och danskan Alma Nissen som drev Brandal där Anna-Maria gick i lära som ung.

Härnäst var det Brians tur, han talade om fördelarna med levande föda eller raw food som enligt deras erfarenheter bidrar till hälsa och kan hjälpa till att läka även svåra sjukdomar. Han pratade om växternas inneboende kraft och propagerade för hälsofördelarna med bland annat groddar, skott och aktiverade fröer och nötter samt en allmänt grönsaksbaserad kosthållning där maten inte hettas upp. Han berättade hur den typen av kost stärker energifältet hos den som äter den och kom därmed in på den nya medicinen och olika instrument, tekniker och maskiner som används för att snabbt mäta en människas hela hälsostatus. En kan tyckas hisnande utveckling som lämnar skolmedicinens diagnosmetoder i bakvattnet.

Efter pausen då det serverades provsmakning från Holistic och fanns möjlighet att köpa böcker och fika – raw så klart – var det dags för en frågestund. Catherine från Rawfoodmiddagar fick äran att börja och frågade om påståendet att det inte går att påverka kvaliteten på bröstmjölken genom kosten, något Anna-Maria svarade var dumheter då det går att påverka kvaliteten till det sämre så varför skulle det då inte gå att påverka den till det bättre, vidare menade Anna-Maria att ett barn bör helammas i minst två års tid, själv hade hon ammat sina barn i tre år.

Andra frågor rörde diabetes och raw food och Anna-Maria kallade sjukdomar som MS, ALS och Alzheimers för diabetes i hjärnan och pekade på sambandet mellan demens och diabetes. Även allergier avhandlades och frågan om parasiter som enligt Brian och Anna-Maria ligger bakom sjukdomar som Crohns och Ulcerös colit. Kvällen började lida mot sitt slut och de som ännu inte fått svar bjöds att stanna kvar och ställa sina frågor.

 

Stora hälsoresanÄr du nyfiken på våra hälsoresor till Hippocrates Health Institute? Klicka här för att läsa mer

Mikael Boström