Goda glassar och cashewyoghurt med hälsosamma magbakterier

 


Vi vill hålla kvar sommaren och äta god glass, så här kommer ett recept på nyttiga och goda glassar med tillförda snälla magbakterier! Snälla magbakterier/probiotika är sk. goda bakterier som ansvarar för näringsupptaget och stödjer immunsystemet. Detta blir ca 8 glassar, antal beror på vad du använder för glassformar.

Strawberry Smile för barn:

5 dl färska jordgubbar
Juice från 1 lime
1,2 dl kokosvatten
1 msk honung
2 tsk probiotika för barn (finns i tre varianter för barn, se här)

Coconut Crazy för vuxna:

1 burk kokosmjölk (ej lätt)
1 dl fint hackad och osötad torkad kokos
1 ½ msk honung
Kiwi, jordgubbar och hela blåbär
1 portionspack Fitbiotic

1. Mixa alla ingredienser för en glass sort i taget, häll sedan vätskan i ca fyra glassformar. Spara gärna några hela frukt skivor och/eller bär och lägg i formen innan du häller i vätskan så bli det extra vackra mönster. Man kan trycka en skiva frukt mot kanten på glassformer eller lägga mot botten ifall man använder liggande glassformar. Lägg i frysen.
2. Låt glasspinnarna vara i frysen i minst tre timmar före servering.

Man kan även ha yoghurt som bas i glass. Denna fantastiskt goda yoghurt görs på cashewnötter och är mycket enkel att göra. Den går att använda till mycket som glass, yoghurt på morgonen, till matlagning m.m. Din mage tackar dig!

Cashewyoghurt:

3 dl cashewnötter (ekologiska och naturella)
3 dl ljummet vatten ca.42 grader - blanda kokt vatten med kallt vatten tills du uppnår rätt grad.
2 stycken kapslar probiotika - vi tycker tex. Lactovitalis Pro fungerar utmärkt.

Mixa nötterna i en bra mixer med vatten tills det får en slät och lagom tjock konsistens - ska likna yoghurt. Mixa sedan med probiotika. Häll i en glasburk och täck över och låt stå i rumstemperatur i 10 timmar, gärna över natten. Nu har du en supergod, lite syrlig yoghurt till frukost. Förvara i tätslutande burk i kylskåp.

>> Läs mer om Goda magbakterier här.

Rahima Lidström