Groddar - Världens bästa mat!

 

Groddar

 

Groddar är levande mat och bland det det färskaste och mest näringsrika du kan äta. Groddning gör frön och linser mer lättsmälta, alkaliska och ökar deras näringstäthet. Du får vitaminer, mineraler, aminosyror och mycket enzymer som stödjer matsmältningen. Det är allra bäst att grodda hemma själv.

Det är både enkelt och billigt och kan dessutom vara fascinerande att följa hur den lilla mängden frön blir till en hel burk med färska groddar. När du gör dina egna groddar garanterar du absolut färskhet och maximal levande energi.

Det är väldigt lätt att grodda i ditt eget kök, året om. Har du en groddburk eller groddpåse är det bara att först blötlägga fröna och sedan låta dem groddas. Själva odlandet är enkelt: allt som krävs för att frön ska gro är fukt och värme. Från det att du har "sått" dina frön har du dina groddar klara att ätas inom 2-5 dagar, beroende på sort. Det är viktigt att groddarna sköljs noggrant. Du behöver skölja groddarna morgon och kväll.

Om groddarna inte ska ätas direkt kan de förvaras i kylskåp upp till en vecka och sköljas inför varje gång man skall äta dem.

Blötläggning ”väcker” det sovande fröet. Det frigör och minskar enzyminhibitorer och syror. Fröerna blir samtidigt mer lättsmälta och PH-värdet ökar, allt till vår fördel.

Det finns många sorters groddar att välja bland, tex. alfalfa, rättika, mungbönor, gröna linser, quinoa, solrosskott, kikärter, mandlar och bovete.

Så här gör du:
· Blötlägg innan, detta rör sig om 4 timmar för alfalfa upp till 12 timmar för vissa andra frön, det brukar stå på påsen.
· Efter blötläggning så häll bort vattnet och placera fröna i en vald groddburk, groddhus eller groddpåse.
· Placera groddburken på en varm (18-22 grader), ljus plats men inte i direkt solljus. Skaka om skotten regelbundet för  att separera dem. Förhindra ackumuleringen av allt för mycket vatten och fukt.
· Skölj groddarna två gånger per dygn.
· När de är klara ser du en liten svans på grodden. Voila, livskraften spirar!
· Färdiga groddar förvaras i kylskåp och håller i 2–3 dagar.

 

Läs mer om groddutrustning och groddfrönClearlife.se