Grönkålstider, grönkålschips och annat gott!

Jag har på nytt blivit förtjust i grönkål. Det började förra helgen när jag och Anna var på Bondens marknad, på Katarina bangata. Jag får ju en låda med ekologiska grönsaker hemlevererad varje vecka nu så jag handlar inte lika mycket på marknaden längre men i lördags kunde jag bara inte motstå grönkålen. Den var så grön, stor och fin så jag köpte två gigantiska knippen som vi tittar ut bakom på bilden nedan :).

Sen kom jag hem och satte igång med grönkålschipsen. Sköljde kålen och skar upp den i mindre bitar. Sen var det dags för såsen.


grönkål, Anna och jag


Jag gjorde två olika varianter en med cashewnötter och en utan, eftersom jag helst undviker just cashewnötter av hälsoskäl. Jag tog då istället 3 dl hampafrön.

Sourcream & Onion Grönkålschips
Ett stort knippe med grönkål
2 dl cashewnötter
1 dl hampafrön 
1 dl färsk dill
1 dl färsk basilika
1,5 dl vatten
8 cm purjolök
4 msk pressad citron
lite örtsalt och havssalt

Mixa cashewnötter och hampafrön till ett fint mjöl i en kraftfull och mixa sedan ner resten av ingredienserna ovan.  Smaka av och finjustera kryddningen med salt och citron. Blanda ihop röran med den uppskurna grönkålen och lägg på brickor. Ställ sedan in brickorna med grönkål i torkugnen och ställ den på 42 grader i 12 timmar.

Grönkålssallad med sting

1 avokado
ca 1/2 citron
ett knippe grönkål
cayennepeppar
1 röd paprika eller 2 tomater uppskurna i tärningar
örtsalt efter smak

Skölj och skär upp grönkålen. Skär upp avokadon i mindre bitar och massera in den i grönkålen tills bitarna "försvunnit". Krydda med citron, cayennepeppar och örtsalt. Lägg sedan ner bitar av tomat eller paprika.

Supergott och jättelätt! :)

Catherine Hirota