Hur kommer jag igång med nyttigare matvanor?

Den frågan får jag ofta. Jag får ofta höra hur svårt det är. Jag tror på att ta ett steg i taget. Man behöver inte göra en helomvändning över en natt (som jag gjorde). Vi är alla olika men jag tror att för de flesta funkar det bäst att lägga till en bra vana i taget och också se till att berömma sig själv för sina framsteg. Det är alltför lätt att vara hård och kritisk mot sig själv men det kommer man inte så långt med.

Här kommer några förslag på några saker att börja med

* Köpa mer ekologiska livsmedel
Häromdagen var jag och min pojkvän Patrik på fest och Ulf kom fram till oss och sa: Ni har förändrat mitt liv!
Oj sa vi, vad har vi gjort? Efter en gemensam middag för några veckor sen då vi pratade om bananer och hur besprutade de konventionellt odlade bananerna är så började han köpa ekobananer. Ulf äter stoooora mängder bananer så för honom gjorde det stor skillnad.

* Börja grodda
Det enda du behöver är en glasskål, en sil och frön. Sen är det bara att sätta igång.
Lägg fröna i blöt över natten. Skölj de i silen på morgon och kväll, tills de fått en lagom lång svans.
När du inte vill att de ska växa mer ställer du in de i kylen så håller de i 3-4 dagar.

* Skippa potatis, vitt ris och vitt bröd och byt ut det mot sallader, quinoa, bovete, rött ris, svart ris eller rågbröd och crackers.

* Sätt dig ner och ta det lugnt i 3 minuter innan maten så att du smälter maten ordentligt.
Kroppen kan inte skilja på om du är stressad för att du är jagad av ett lejon eller för att du har mycket att göra på jobbet. När kroppen tror att du är jagad av ett lejon stänger den av alla de mindre viktiga funktionerna för tillfället, så som matsmältning för att rädda dig. Ta det därför lugnt innan du börjar äta.

* Köp livsmedel som du förstår innehållsförteckningen på. Jag har som tumregel att jag bara köper produkter vars innehåll jag förstår. Jag vill också att det är så få ingredienser som möjligt. Till största delen köper jag grönsaker, frukter, oljor, nötter, pulver i olika former och frysta bär.

* Dra ner på mejeriprodukter - mejeriprodukter försurar kroppen och gör att blodkärl och ådror stelnar. Detta är en av de produkter som jag tror gör störst skillnad att ta bort från sin kost. Nästa år kommer Brian Clement ut med en bok som jag tror ska heta Diary Death. (Diary = mejeri produkter)

Här var några tips på hur man kan börja. Det finns hur många bra vägar som helst. Expermentera dig fram :)