Ima Skoglund har gått ner 13 kg sen hon började med rawfood, fått en friskare mage, bättre hy och har kunnat dra ner på sin sköldkörtelmedicin

Jag träffade Ima för första gången för 2 år sen och är djupt imponerad av den förvandling hon genomgått. Hon har blivit en strålande inspiratör för vad som är möjligt att skapa med bra mat och livsstil. Det är inte bara hennes utseende och hälsa som förändrats utan hon är så mycket gladare och mer positiv idag.

Ima Skoglund

Bild: Före och efter min resa till Hippocrates.


Namn:
Ima Skoglund
Ålder:
46
Gör:
Beteendevetare och journalist
Favoriträtt:
Rawfoodsoppor

Hur kom du först i kontakt med rawfood?

Jag har alltid varit intresserad av matlagning, hälsa och sambandet mellan dessa. I strävan av att hitta den bästa vägen till välmående, hade jag provat på att vara vegetarian och vegan i flera omgångar, men mådde inte så bra av det efter ett tag. För att gå ner i vikt hade jag testat de flesta modedieter och viktminkningsprodukter som finns på marknaden. Dock utan något märkbart resultat. Snarare tvärtom - jag t.o.m. gick upp i vikt. Jag uteslöt gluten och mjölk ur min kost för ca 3-4 år sedan, men hade ändå fortsatta problem med matsmältningen och vikten. Jag kände mig ofta orkeslös och behövde tillföra snabb energi i form av kaffe och socker.  Jag träffade Catherine Hirota för snart 2 år sedan när hon bjöd mig på supersmarrigt rawfoodgodis och berättade om rawfoodmiddagars verksamhet. Självklart blev jag nyfiken på hur något som smakar så gott samtidigt kan vara nyttigt. Intresset väcktes. Framför allt var ju de läckra desserterna som lockade mig, men det kändes fortfarande lite för komplicerat att göra något sådant själv. Jag skulle ju behöva skaffa en massa konstiga ingredienser som man inte hittar i de vanliga butikshyllorna. Var hittar man kakaosmör och rå kakaomassa? Vad är agave för något, etc. Så det dröjde i nästan ett år innan jag vågade ge mig ut på mitt första knyt där jag gjorde premiär med en läcker raw chokladtårta. Den fick mycket beröm och samtidigt fick jag smaka på alla andra rätter på knytet. Sen dess har rawfood sakta men säkert kommit in i mitt liv mer och mer. Det absolut bästa beslutet var att följa med på Stora Hälsoresan till Hippocrates Health Institute i Florida.

Vad har du märkt för hälsoeffekter av din kostomläggning?

Förutom ökad energinivå, har jag gått ner 13 kg i vikt, fått bättre hy och friskare mage. Tidigare hade jag matsmältningsproblem, magkramper, smärta och en tendens att äta för mycket utan att känna mättnad. Jag har även stärkt min sköldkörtel som jag fått allvarliga problem med för ca 3 år sedan. Numera behöver jag inte längre ta de stora doserna av mediciner som jag var beroende av bara för några månader sedan och är på god väg att bli helt återställd.

Berätta gärna lite om din upplevelse av Hippocrates Health Institute. Berätta gärna om dina viktigaste insikter/lärdomar

Jag önskar att alla människor skulle få möjlighet att genomgå Hippocrates hälsoprogram. Många åker dit när de redan fått en allvarlig diagnos av sina läkare. Även då finns det fortfarande möjlighet att vända på sjukdomsutvecklingen genom att lägga om sin kost och förändra sin livsstil. Under min vistelse på Hippocrates tänkte jag ofta på min kära mor som gått bort i cancer och önskade att jag hade känt till detta centrum redan då när mamma kämpade för sitt liv. Jag har fått höra så många fascinerande historier om nästan mirakulösa tillfrisknanden med hjälp av rawfoods läkande kraft och viljestyrka som skett tack vare Hippocrates hälsocoaching. Men det är minst lika viktigt att jobba förebyggande och ta hand om sig i tid. Alla borde få ta del av den enorma kunskap om hälsa som finns samlad på Hippocrates.
Bilden nedan är tagen på ett av våra veckomöten med Brian och Anna Maria Clement på Hippocrates Health Institute.
Hippocrates Health Institute

Bild: Alla svenskar sitter samlade första dagen under välkomnandet och inskrivningen.

Vad har hänt sen vistelsen på Hippocrates? Vad har du gjort för förändringar i ditt liv? Skulle du rekommendera andra att åka dit?

Självklart var det lyxigt att kunna välja mellan olika träningsformer i fantastiskt fina miljöer, äta serverad nyttig ekologisk mat, få behandlingar och lyssna på inspirerande föredrag varje dag.  Dvs att få de allra bästa förutsättningar för att ta hand om sin hälsa på heltid under tre veckor. Det är mycket svårare att få ihop livspusslet på hemmaplan där man behöver fixa sin mat själv, jobba, hinna med träning och inte glömma att vara med i olika sociala sammanhang. Trots detta har jag ändå försökt att följa Hippocrates anda så gott det går. Jag odlar eget vetegräs, groddar egna groddar, fastar minst en dag i veckan, tränar och försöker följa deras hälsoråd. Framför allt sitter jag nu på en enorm kunskap som underlättar att göra mina dagliga val gällande kost, träning, olika tillskott osv. Jag trodde att jag redan kunde så mycket om mat och hälsa innan jag åkte till Hippocrates, men måste erkänna att det var bara en bråkdel av allt jag lärt mig nu.

Till andra som vill gå ner i vikt och bli friskare och piggare. Vad kan du ge de för råd? Hur tänker du när det känns motigt?

Det är viktigt att inte känna sig själv som ett offer. Det är ju vi själva som alltid gör aktiva val både när vi väljer att äta/dricka/göra något som antingen hjälper eller stjälper vår hälsa. Men vad ska man välja? Vad är rätt? Vad är fel? Det finns så många motsägelsefulla utsagor där ute på marknaden, dieter avlöser varandra och man blir bara förvirrad.  Jag vet, jag har varit det i många år. Vistelsen på Hippocrates var absolut inte något som man gör under tre veckor och sedan är man klar, tvärtom – det är en början på en utvecklingsprocess där jag befinner mig nu. Självklart är jag bara människa och faller ibland för frestelser som inte är ok enligt Hippoocrates lära, men när jag avviker från programmet är jag medveten om det och har en klar bild hur detta påverkar min hälsa. Mycket svårare är att leva i tron att man gör allting rätt, men ändå må dåligt...

Genom att välja rawfood känns det för första gången som att jag äntligen ”hittat hem”. Det är en underbar känsla!

Klicka här för att läsa mer om Stora Hälsoresan till Hippocrates Health Institute, Florida


Hippocrates Health Institute

Bild: Wigmore Hall och villorna på Hippocrates Health Institute.

Catherine Hirota