Intervju med David Stenholtz grundare av Läkare för framtiden

 

David Stenholz

Bild från vänster: David Stenholz Läkare för framtiden och Mikael Boström Rawfoodmiddagar

 

Vi har träffat David Stenholtz för en intervju. Han är specialistläkaren i onkologi (bl a Cancer), som utöver att jobba heltid som läkare är grundare till och ordförande i organisation Läkare för Framtiden som sprider modern forskning om bästa matvalen. Den visar tydligt att frukt och grönsaker räddar liv och kraftfullt förbättrar hälsa och livskvalitet.

 

1. Varifrån kommer ditt intresse för näringslära och mat?

Jag har alltid varit intresserad av mat. För 18 år sedan slutade jag äta kött, fågel och fisk. Det var inte av hälsoskäl utan för djurens skull men jag märkte efter ett par år att min astma försvunnit. Intresset tog fart på allvar för 9 år sedan då jag även slutade äta ägg, mjölkprodukter, socker och vitt mjöl. Det var inte heller av hälsoskäl utan för miljöns skull men jag märkte hur fantastiskt mycket bättre jag mådde med en kost som stort sett uteslutande bestod av frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter, bär, nötter och frön. Mängder med småkrämpor försvann liksom förkylningar och jag har sedan dess känt mig full av energi. I samma veva läste jag boken ”The China Study” av professor Colin Campbell som sammanfattar mycket av senaste årtiondens forskning om nutrition. Specifikt går den igenom de stora hälsovinsterna med en helt växtbaserad kost. Sedan dess har jag ägnat all min fritid åt att läsa studier på området och jag har även läst nutritionsepidemiologi vid Halmstad högskola. 

 

2. Vad var det som gjorde att du startade Läkare för Framtiden?

Vi blev inspirerade av en amerikansk förening som heter Physicians Committee for Responsible Medicine. De har sedan 1985 spridit information om kostens betydelse för hälsa och de understryker liksom vi de stora hälsovinsterna med att helt utesluta animaliska produkter ur kosten och låta den domineras av hela vegetabilier. De har 150 000 medlemmar varav 11 000 är läkare. Vi såg att behovet var stort för en sådan förening i Sverige.

 

3. Vad är din vision med verksamheten?

Jag vill att alla människor ska få god kunskap om hur stor skillnad kosten kan göra för vår hälsa. De flesta av oss har ett mycket vagt begrepp om detta och många saknar helt kunskap om vilka livsmedel som ökar respektive minskar sjukdomsrisk. Vårt kostintag skulle se betydligt annorlunda ut om denna kunskap blev vida känd. Idag äter många av oss en kost som domineras av ohälsosamma livsmedel utan att veta vilken sjukdomsrisk man utsätter sig för. Många lider även av småkrämpor som värk, förstoppning, trötthet, allergier och täta förkylningar. Vi vet idag att dessa kan lindras eller försvinna helt med ett hälsosamt ätande vilket kan höja vår livskvalitet avsevärt. 

 

4. Vilka är dina tre viktigaste lärdomarna så här långt?

Det första som verkligen slog mig när jag började sätta mig in i ämnet var att kosten inte bara förebygger utan kan vara mycket effektivt i att behandla många kroniska sjukdomar. Mest slående är de forskningsrapporter som visar att svår hjärtkärlsjukdom med uttalade förträngningar i kranskärlen går tillbaka hos de flesta som går över till en helt växtbaserad kost. Liknande effekter ses för många av våra folksjukdomar som högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes typ 2 och övervikt. 

Det andra jag lärt mig är att kostråd som uppmuntrar till att utesluta ohälsosamma livsmedel är att föredra framför kostråd som enbart syftar till att minska dem något. Dels leder de till en större ökning av intaget hälsosamma livsmedel. Sedan är det mer sannolikt för den som ändrar kosten att markant ökning i välmående följer vilket gör att man lättare håller sig till kosten på sikt. 

För det tredje har jag märkt att det är utbredd föreställning att hälsosamt ätande innebär en uppoffring. Att livsglädjen skulle minska eller att det blir tråkigare att äta. Så jag brukar vara noga att understryka det. Även om det kan tyckas självklart om man bara tänker efter så visar alla studier som utvärderat livskvalitet efter kostomläggning att den ökar ju mer hälsosamt man äter. De flesta som ändrat sin kost till mer hälsosamt brukar även berätta att de njuter mer av varje måltid efter att de skiftat kost. Det är sant att om man är van att äta stora mängder salt, fett och socker så upplevs frukt och grönsaker något smaklösa, men det är övergående efter någon vecka. Det motsatta råder även. Har man ätit hälsosamt några veckor så smakar ett mål på McDonalds förfärligt. 

 

5. Finns det något annat du gärna vill förmedla?

Jag vill gärna uppmuntra alla att hjälpa till att sprida informationen om allt hälsosamt ätande kan göra för oss. Stöd gärna oss i Läkare för framtiden genom att bli medlem och bjud gärna in alla era vänner att gilla oss på Facebook, det gör stor skillnad. Men det viktigaste varje person kan göra som själv börjat äta mer hälsosamt är att sprida berättelsen om sin resa till alla man känner. Att få höra ett personligt vittnesmål om hur sjukdom gått tillbaka eller hur livet vänt uppåt kan för många vara mer inspirerande än en vetenskaplig studie men både och behövs förstås.  

 

6. Har du något favoritrecept du vill dela med Rawfoodmiddagars medlemmar?

Jag lagar sällan efter recept utan tycker om att improvisera i köket. Jag brukar sörja för stor variation. När jag handlar brukar jag köpa de frukter och grönsaker som jag inte köpte sist jag handlade. Och när jag lagar mat tycker jag om att använda många olika grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter, nötter och frön på en gång, ibland uppdelade i flera rätter. Ofta väljer jag så många olika färger som möjligt, jag blir glad av färggrann mat! Det tar lite längre tid men det är det värt. Efter maten tar jag alltid en eller två frukter. 

 

 

Läkare för framtiden

Läkare för framtiden är en ideell politiskt obunden förening av läkare. Som modell för deras förening står den amerikanska läkarföreningen Physicians Committee for Responsible Medicine. Läkare för framtiden är oberoende av denna förening men strävar efter att uppnå samma mål med liknande arbetssätt. Deras arbetsområde är: att sprida information om hur och i vilken utsträckning våra kostval påverkar hälsa och sjukdomsutveckling.

Läs mer på Läkare för Framtidens hemsida

Gilla Läkare för Framtiden på Facebook

 

 

Mikael Boström