Intervju med The Plant Based Athlete Andreas Sjöstrand


Andreas Sjöstrand

 

Jag blir alltid så fascinerad när jag träffar Andreas, över hans passion för träning och god näringsrik mat. Han är precis den förebild som jag tycker att den växtbaserade kosten behöver. Många i vårt samhälle tror fortfarande på myten om att man måste äta kött för att få tillräckligt med energi när man tränar hårt och bygger muskler.

Andreas har flera ungdomsmeriter inom ishockey, fotboll och kampsport. Han har flertalet pallplatser inom CrossFit och en imponerade 9:e  plats på Världsmästerskapen i CrossFit med Team ReebokCrossFit Nordic. Här nedan följer min intervju med honom och på slutet delar han naturligtvis med sig av ett recept. Det måste vi ju få från alla, eller hur? :-)

 

Varifrån kommer ditt intresse för träning och vilka idrotter är dina favoriter?

Jag har alltid varit aktiv. Och med aktiv menar jag att jag alltid har haft en stort behov av, och lust till att röra mig fysiskt. Mina föräldrar kallade mig ON/OFF. Jag vaknade tidigt på morgonen och var ute och lekte till tidig kväll då jag somnade ovaggad efter dagens aktiviteter. Under min uppväxt var jag kreativ och nyfiken. I en sund tävlingsinriktad miljö, där sport var måttstocken, genererades en utveckling som gav mersmak.

Jag började idrotta redan som knatte, i fotbollsskola och Björnligan hockey. Dessa mötesplatser och målmedvetna miljö skolade mig i min ungdom. Jag fick några av mina främsta förebilder och bästa vänner där och då. Det gav mig disciplin och en företagsamhet som jag burit med mig. Med åren blev jag allt mer intresserad av att dela mina erfarenheter och sprida den genuina atmosfär jag växt upp i. Både som coach och atlet, men även som företagare och entreprenör.

För mig står det klart vad jag vill göra. Jag vill vara en förebild, inspirera och motivera medmänniskor och dela mina erfarenheter, min expertis och främja en sund hälsosam och aktiv livsstil.

I dagsläget ser jag min träning som ett verktyg för att uppleva mina intressen och fylla mitt behov av fysisk aktivitet med balans till naturen. Min idrott idag är CrossFit. Kontentan av CrossFit är; att bli så vältränad du kan, bredda din kapacitet och testa nya utmaningar. Jag klättrar, kör mountain bike, trail, springer och simmar. Min dröm är att upptäcka och resa med min passion till äventyr och utmaningar. Se vyer, berg, dalar, skog m.m. Jag tycker om att träffa nya människor, utbyta kunskap och dela den vidare.

 

Varifrån kommer ditt intresse för raw food och växtbaserat?

Mitt intresse för mat har funnits sen jag var 13 - 14 år, då jag började min satsning på att bli ishockeyproffs. Min nyfikenhet fick mig att tidigt ifrågasätta kost. Jag började experimentera, jag valde att ta bort saker ur kosthållningen som jag inte trodde gav mig något essentiellt. Produkter innehållande nikotin, socker, alkohol, tobak och gluten valde jag aktivt bort. Kvalitet har alltid varit viktigt för mig, inom kost samt inom alla val i livet.

Mitt intresse för raw food låg alltså latent och i samband med att jag bodde utomlands introducerade en väldigt fin person mig för raw food på ett öppet och ödmjukt sätt. Jag var väldigt nyfiken, och såg massor med fördelar med den växtbaserade kosten. Vad som gjorde det svårt för mig till en början var tidigare tankar och manifestationer kring kosten. Jag hade inte under min uppväxt riktig aktivt valt min kosthållning, den blev påverkad av min miljö och förväntningar från andra.

När jag kom hem till Sverige hade jag mer rutin i min vardag. Jag hade bättre förutsättningar och mera kunskap i ämnet, vilket ledde till att jag idag är vegan. För att få i mig bästa möjliga kvalitet äter jag en hel del raw food. Min mission är att som idrottare hjälpa folk att se behoven och förutsättningarna för en långsiktig, hållbar kosthållning och då tror jag på en växtbaserad kost.

 

Kan du berätta lite mer om vad du brinner för och vad du vill åstadkomma med det du gör?

Som tidigare nämnt brinner jag för att coacha. Att sprida och utveckla det som jag ser behov av, och har relation till, och insikt om. Detta för att leva som jag lär, och skapa en miljö runt mig som har samma förutsättningar som jag önskar ha.

 

Kan du berätta lite om dina planer framöver?

Jag har tidigare varit med och grundat gym, miljöer som har vissa komponenter som jag ser är viktiga för mig. Jag älskar att skapa sådana platser, stora som små. Jag vet inom vilken kategori jag vill jobba, och jag vet att kan göra väldigt mycket med små förutsättningar. Mina ambitioner är att hitta ett skönt sätt att kombinera dessa ambitioner. Rätt miljö, rätt plats, och samtidigt frihet att utvecklas och upptäcka, för att stilla min nyfikenhet och ge mer till den platsen.

 

Vilka är dina tre viktigaste lärdomar?

Sätt dig själv i första rummet - utan att vårda och ge dig själv det du behöver, kommer du aldrig att med full kraft och kvalitet kunna hjälpa andra.

Tålamod - våga iaktta vad som händer runt dig. Oroa dig inte för att låta saker ta längre tid än du planerat.

Öppenhet - lyssna och var lyhörd till andras behov. Det ger en bredd i dina erfarenheter, och du kan lättare dra paralleller till dem i gamla som nya situationer.

 

Finns det något annat du gärna vill förmedla till Rawfoodmiddagars medlemmar?

Jag är otroligt glad över detta forum, här finns många medvetna och dedikerade entusiaster. Jag har som sagt tränat och tävlat på elitnivå inom bl.a. CrossFit och där lärt mig att återhämtning är jätteviktigt för att behålla och bygga muskelmassa. Jag vill tillsammans med er påvisa att myten om att Raw/vegankosten inte fungerar för en hårt tränande atlet inte stämmer. Det är träningen, återhämtningen och andra komponenter som påverkar de resultaten. Jag vill poängtera att det krävs kunskap och förutsättningar, men ändå är ganska enkelt! 

 


Tills sist vill jag ju också dela ett av mina favoritreceptpower bars, klicka här.

Följ Andreas äventyr på Instagram @plantbasedathlete

 

 

 

 

Mikael Boström