LAKRITSTÅRTA MED RÖDBETA OCH CHOKLAD


Lakritstårta med Rödbeta och choklad


LAKRITSTÅRTA MED RÖDBETA OCH CHOKLAD AV IDA HÖGBERG

12-14 bitar

Psst…Inget fan av lakrits? Uteslut lakritspulvret på samtliga ställen och tillsätt istället 1 dl kakao i tårtbotten för en ljuvlig rödbets- och chokladtårta!

Tårtbotten

3 dl kokosflingor

2 dl svarta sesamfrön

12 färska dadlar

2 msk lakritspulver

0,5 msk vaniljpulver

1 tsk salt

Klä botten på en springform med plastfolie. Mixa allt utom dadlar till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt dadlarna en efter en medan matberedaren snurrar och kör tills det blir till en kakdeg som håller ihop. Tryck ut degen i springformen till en tårtbotten.

 

Rödbetskräm

5 dl cashewnötter

2,5 dl vatten

0,75 dl honung, agave eller lönnsirap

1 dl kokosolja

2 msk Holistic Active rödbeta

0,5 tsk salt

1,5 msk lecithin

Smält kokosoljan försiktigt i ett vattenbad. Mixa cashewnötter till ett mjöl i en torr mixerkanna. Tillsätt samtliga ingredienser förutom lecithin och mixa igen till en slät sås. Tillsätt lecithin och mixa ytterligare en gång tills allting har blandats väl. Häll ner smeten ovanpå tårtbotten i springformen och jämna till ytan med en slickepott.

 

Chokladkräm

1 dl cashewnötter

1 avokado

0,75 dl vatten

0,5 dl kokosolja

3 msk honung, agave eller lönnsirap

4 msk kakao

1 msk lakritspulver

1 tsk vaniljpulver

0,5 tsk salt

0,5 msk lecithin

Dekoration

1 dl kakaonibs

Smält kokosoljan försiktigt i ett vattenbad. Mixa samtliga ingredienser förutom kakaonibs och lecithin till en slät sås. Tillsätt lecithin och mixa ytterligare en gång tills allting har blandats väl. Häll ut smeten i mitten på kakan ovanpå rödbetskrämen och bred försiktigt ut den till ett övre lager med en slickepott. Spar en dryg centimeter längst ut på kanten av kakan så att rödbetskrämen tittar fram. Strössla kakaonibs över tårtan och ställ in i frysen i cirka tre timmar tills den stelnat.

Ta bort kanten på springformen och tina tårtan cirka 15 minuter i rumstemperatur innan servering. Ät och njuuut!

 

Receptet kommer ifrån ett samarbeta mellan Ida Högberg och Holistic Sverige och finns i boken Active- en receptbok med matkärlek och växtkraft. Det är en receptbok med drygt 30 stycken rawfood-recept, frukost, desserter, mat och mellanmål, skapade utifrån Active-produkterna.

Läs också vår intervju med Ida Högberg, rawfoodkock, skådespelerska och sångerska, klicka här.


Mikael Boström