Levande föda och maximalt välbefinnande med Katrin

 

 Foto: Katrin Petersson

Katrin Petersson är kurs- och utbildningsansvarig och grundare av företaget Levande föda som anordnar kurser och retreat inom raw food. Hon har lång erfarenhet av raw food och erbjuder alla som deltar i kurserna optimerad hälsa, terapeutisk vägledning och maximalt välbefinnande. 

 

Varifrån kommer ditt intresse för raw food/ levande föda?

Intresset för hälsa och naturen har alltid funnits där som en grund hos mig men det var vid 11- års ålder som jag tog steget och blev vegan. Då främst av etiska skäl men som en bonus försvann min astma! Intresset att experimentera mer med kosten väcktes verkligen till liv då.

Som tonåring möte jag en svensk familj som är frukterianer (med inslag av levande föda). Jag minns att jag tyckte familjen levde så fint och att barnen var så harmoniska och friska. Jag blev verkligen inspirerad och började själv med Levande föda/ raw food.

När jag sedan gick på gymnasiet (med min alltid medhavda lunchlåda, som verkligen rörde runt bland klasskamraternas tankar) där det ingick en 10 veckors praktik, då valde jag att få komma till Levande föda centret i Valdemarsvik. Det var som att hitta hem för mig! Så där blev jag kvar några år tills drömmen och längtan omfamnade mig om ett alldeles eget center. Så 2006 öppnade jag tillsammans med 3 andra personer ett Levande föda center, som då låg på Väddö, norr om Stockholm.

 

Kan du berätta lite om de kurser du anordnar?

Idag och sedan 7 år tillbaka driver jag kursverksamheten själv, vilket är underbart kul! Numera har jag valt att inte ha en ”egen” kursgård som tidigare utan hyr istället in mig på andras kursgårdar just de veckor jag har mina kurser, väldigt fritt och praktiskt för mig! Vintrarna har jag därför också möjligheten att erbjuda retreats i Kerala, södra Indien.

Nästa år firar kursverksamheten hela 10 år och mitt mål är att min kommande raw food bok ska blir klar då!

De kurser jag erbjuder i Stockholm är 1-, 3-, & 7-dagars kurser ca 1-2 ggr/ månad och i Indien retreats på 7-14 dagar, under ca 1 mån/ år.

För några år sedan hade jag även längre kurser bl.a. en på 6 veckor, men jag tycker 7-dagar är tillräckligt, kursdagarna är mycket välfyllda från tidig morgon till sen kväll och man får med sig all kunskap och viktiga tips hem för att kunna praktisera sin nya livsstil i sitt hem och vardag.

På kurserna är allt frivilligt, ibland blir man trött och tung i kroppen då den avgiftas och då är det extra viktigt att lyssna på kroppen och ta den vila kroppen behöver. Var dag erbjuds föreläsning, demonstrationer, gemensam matlagning, avslappnings övning och minst 60-90 min naturpromenad, frågestund m.m. Vid våra måltider har vi gott om tid så matsmältningen får den bästa möjliga start. På de längre kurserna, då kroppen får möjlighet att avgiftas djupare, erbjuds också frivillig enklare tarmrening, nässköljning m.m. Parasit-, lever- & gallrening kan man också välja till.

Vad är din vision med verksamheten?

Min vision är att fortsätta sprida denna så naturligt enkla, självklara kost och livsstil, som får oss att självläka. För mig är det så underbart att få se och följa mina kursdeltagares positiva förvandling på bara några få dagar. Kroppen blir så mycket renare, piggare och bäst av allt, livsglädjen kommer tillbaka! En önskan är också att min kommande bok blir en mycket uppskattad storsäljare!

Vilka är dina tre viktigaste lärdomar?

Viktigaste lärdomen för mig är att lyssna och följ mitt hjärta/magkänslan i alla beslut.

Finns det något annat du gärna vill förmedla?

Jag brukar alltid nämna för mina kursdeltagare att om man känner att det är ett för stort steg att enbart äta raw food så ta till Dig så mycket Du vill och kan. Lite raw food är bättre än inget alls och mer ännu bättre! Känns som om många tror det är antingen eller och i början kan det vara ett stort steg att ändra om allt. Kosten kräver en vis planering med blötläggning av torrvaror m.m. men själva matlagningen går väldigt fort och är enkel. Bara gamla vanor som behöver ändras om.

Har du något favoritrecept du vill dela med Rawfoodmiddagars medlemmar?

Vår gröna smoothie som vi dricker var eftermiddag efter dotterns skola, är verkligen toppen! Höjer blodsockret snabbt och stabilt, man blir pigg och näringsmätt länge och på helgerna brukar vi göra glasspinnar.


Recept på Katrins favorit-smoothie, klicka här

Recept på Katrins Vaniljglasspinne med chokladöverdrag, klicka här


Läs mer om Katrins kurser i Levande föda/raw food här 

 

Mikael Boström