Maria Mo Ericsson: Min specialitet att förföra till förändring

 

Maria Mo Eriksson

Denna vecka har jag gjort en helt underbar intervju med min vän Maria Mo Ericsson i Värmland. Maria är verkligen en varm sprudlande inspiratör med gedigen erfarenhet på rawfoodområdet som jag bara blir så glad av att prata med.

Maria Mo Ericsson är verksam runt om i Sverige och utomlands som gastronomisk kock, hälsopedagog och kurshållare. Hon håller matlagningsretreater och utbildningar på hemmabasen Villa Vilan i Värmland och är delägare i den ekologiska matbaren Zest i Karlstad. Så när du är i Karlstad kan jag varmt rekommendera ett besök där.


Hur kom du in på din yrkesbana inom Raw food?

När jag tidigt funderade på vad jag ville bli, tänkte jag att jag skulle bli konstnär eller jobba med något inom hälsa, sjuksköterska, läkare eller psykolog. Jag sökte verkligen min profession, vad jag skulle ge mig hän åt.

Under tiden kom matlagningen in i mitt liv. Jag kom till hälsoinriktade ställen där de behövde en husmor eller kock. Jag lagade mat mer och mer samtidigt som jag fortsatte leta efter vad jag ville bli.

Vid en tidpunkt stannade jag upp och tänkte: varför inte fortsätta jobba med det jag ändå gör och tycker om? På den tiden var kock inget trendigt yrke, jag minns inte någon kocklinje när jag valde inriktning på gymnasiet.

Den dagen jag insåg att det var kock jag ville vara föll allt på plats. Då hade jag hunnit utbilda mig till hälsopedagog och hade ett paraply där matlagningen naturligt passade in, eftersom jag läst näringslära, anatomi och de bitarna. Och så hade jag ju med mig den konstnärliga passionen till goda smaker, färg och form från början.

 

Så du har en bakgrund med studier inriktad mot hälsa?

Ja, jag är utbildad hälsopedagog, massageterapeut och yogainstruktör. Samtidigt fortsatte jag att arbeta som kock. Det var det veganska köket och raw food som jag brann för och den mat som jag själv mådde bäst och blev glad av. Med en stark önskan att ta det köket till en ny nivå, utbildade jag mig vidare till Gastronomisk kock och åkte till Kalifornien. Där jobbade jag och blev inspirerad hos Matthew Kenney, en av världens främsta kockar inom raw food fine dining.

 

Idag driver du flera olika verksamheter, kan du berätta om dem?

För tio år sedan flyttade vi in i vårt hem, som vi döpte till Villa Vilan, i Tidafors i Värmland. Det är en gård som ligger alldeles invid en vacker sjö och en fors och från dag ett ville vi öppna upp stället för kurser och retreater och bjuda in människor att komma och inspireras. 

Frida Böhn och Lise-Lotte Sikström

Jag hade då under så många år åkt runt på olika platser för att hålla kurser och frilansa som kock och njöt av att äntligen ha en plats att bjuda in till. Numera arrangerar jag matlagningskurser och -retreater där. Folk kan komma för att vila, njuta av naturen, äta gott och lära sig laga god och bra mat.

Jag trodde aldrig att jag skulle ha en restaurang, men för ett halvår sedan tog jag tillsammans med två väninnor, Fia Böhn och Lise-Lotte Sikström (på bilden t h), över den ekologiska matbaren Zest i Karlstad. Där har vi nu workshops på kvällarna och catering, luncher, bruncher, mellanmål och mat hela dagarna.

 

Kan du berätta vad du vill åstadkomma med det du gör?

Det känns lite som en mission att "förföra till förändring". Att göra bra mat så god och attraktiv att den öppnar nya dörrar för människor. Att bidra till att expandera vår repertoar så att vi får tillgång till större spektra av valmöjligheter och så kan välja ännu mer fritt från gammal betingning med den mat man råkar vara uppväxt med eller det som är gängse.

För mig som kock känns det som att spela på alla tangenter på ett piano. De ljusa tonerna är raw food och bastonerna ekologiskt viltkött. Det har känts viktigt att kunna spela på alla tangenter och jag har märkt att det är lättare för oss människor att göra sunda sköna val om vi har mer kunskap och mer att välja mellan. För mig känns det som en ära att få jobba med det jag gör.

 

På er restaurang Zest serverar ni mest raw food, men ni har även ekologiskt viltkött på menyn?

Ja, på restaurangen har vi ekologisk och näringstät mat som röda tråden. Det märks att det gör folk trygga och då vågar de experimentera. De vågar prova raw food, de vågar förföras till nya val genom en inkluderande approach istället för en exkluderande. Att fokusera på att lägga till en ny go rätt är lättare än att tänka att man ska ta bort något från sin kost.

Det kommer hit ungdomar med glittrande ögon som redan har upptäckt raw food och som är lyckliga över att Zest finns. De tar med sig sin mamma, morbror och morfar som kan känna sig trygga med att även de kan hitta något på menyn som de vågar prova. Sedan tittar de på ungdomarnas raw food-tallrikar, får kanske smaka något, och så har den dörren öppnats.

Jag älskar bredden i den här restaurangens utbud, att det finns något för alla, samtidigt som mitt hjärta klappar varmt för raw food-spektrat och de tangenterna på pianot- både ur kreativitets-, hållbarhets- och näringssynvinkel.

Vad brinner du för?

Det är väl det där med fred på jorden… det är därifrån jag kommer, och så är det för många av oss tror jag att vi i djupet av våra hjärtan ofta undrar; Hur kan jag påverka? Hur kan jag bidra i det här livet?

Jag har ett liv och jag vill bidra till fred och kärlek. Jag har märkt att det ger kraft att välja något som ger glädje. Även om man inte jobbar för FN så kan man bidra till fred i det lilla. Genom att jag slappnar av, lever på ett sätt som jag står för och som gör mig lycklig, så sprids goa och fredliga vibbar från den här organismen. Det känns häftigt att bidra genom mat, för det bygger upp våra kroppar och celler. Det är väldigt fysiskt och påtagligt.

 

Vilka är dina tre viktigaste lärdomar i din karriär?

Vikten av att ha visioner och samtidigt våga lita på de små stegen.

När jag slappnar av öppnas dörrar och ofta oväntade vägar visar sig.

Att söka upp mentorer och sammanhang som står för sånt man tycker om och vara ödmjuk i lärandet och dela med sig generöst.

 

Maria bjuder även på ett spännande receptPho Soppa
 


Facbook Zest:
 https://www.facebook.com/Zest-264281073705375/
Hemsida Zest: http://www.zest-karlstad.se/Facebook Yummy: https://www.facebook.com/www.yummy.se
Hemsida Yummy:http://yummy.se/

 

 

 

Mikael Boström