Matapoteket - Mat som medicin

 

Matapoteket

 

Maria Lindell på raw food cafét Matapoteket har en helt underbar vision för sin verksamhet. Ledare som Maria är superviktiga för att vi nu succesivt ska kunna förändra vårt samhälle till det bättre, både vad gäller hållbarhet och hälsa. Så hennes verksamhet är verkligen något jag rekommenderar oss alla att stödja genom att njuta där, äta där, köpa produkterna och rekommendera till släkt och vänner.

Matapoteket serverar lunch, smoothies, färskpressade juicer samt energigivande godis och bakverk. Allt oupphettat och helt fritt från gluten, laktos och socker. Vi träffade ägaren Maria Lindell för en intervju och fick ett härligt recept på Zucchinirullar att dela med oss av till er. 

 

1. Varifrån kommer ditt intresse för Raw Food?

Jag har varit vegetarian sedan 1993 och blev det pga. att jag mådde bättre när jag uteslöt kött ur min kost. Hälsointresse och miljöintresse har jag alltid haft, samt empati för varelser som plågas. När jag hörde talas om raw food, blev det ett naturligt sätt att få ihop alla dessa bitar. Det är tillvaratagande av resurser på allra bästa sätt, när man ser till att bevara näringen i maten istället för att koka bort den. Bra för miljön med ekologiskt, samtidigt som man inte bidrar till djurplågeri. Människor äter sig sjuka i allt högre utsträckning... Som jag ser det, är det självklart och nödvändigt att vi övergår mer till raw food, om vi vill vända utvecklingen på planeten. 

 

2. Vad var det som gjorde att du vill starta restaurang?

Johan och jag hade bestämt oss för att göra något som handlade om raw food, som t.ex. att hålla i event, middagar, matlagningskurser och föreläsningar. Via facebook fick vi veta att BUS, barnens underjordiska scen, ville att någon skulle driva ett raw food kafé i deras lokal under sommaren. Vi hörde av oss till dem, och det blev början på den mest hektiska tiden i våra liv. Med fem barn sedan tidigare och ett sjätte i magen, satte vi igång projektet "Rädda världen med raw food"...;)

Jag är Tv-producent egentligen, och har aldrig haft en tanke på, eller dröm om, att driva restaurang. Men efter två år kan jag säga att jag aldrig gjort något så lärorikt och utvecklande tidigare. Utmaningarna har varit många och jag har definitivt tvingats ut ur min "comfort zone".  

 

3. Vad är din vision med verksamheten?

Kortfattat: Att vara en bro in till hälsa, och ökad medvetenhet om matens påverkan på vår hälsa och planeten.

Längre: Att "rädda världen med hjälp av raw food" låter kanske storslaget, men anledningen till att vi gör det här, är att vi vill påverka människor och förbättra världen. Om fler börjar äta mer ekologiska grönsaker, frukter, nötter och frön, kommer vi bli friskare, samtidigt som vi stimulerar till mer ekologiskt jordbruk, minskar djurplågeri och människoplågeri, mediciner som förgiftar vattnet, träd som skövlas...ja listan kan göras lång. Allt börjar med ett personligt val som vi alla gör varje gång vi stoppar något i munnen. Vill vi bidra till allt det dåliga, eller vill vi göra något bra som ger ringar på vattnet? Därför har vårt företag Mainly raw en slogan som är "To make a change, start with your own plate". Det sammanfattar vår vision väldigt bra.

 

4. Vilka är dina tre viktigaste lärdomar?

1. Ekologisk mat har väldigt små marginaler...

2. Behovet av raw food är större än "trenden". Många som är sjuka på olika sätt, kommer in till oss efter att de läst eller hört om att raw food kan hjälpa kroppen att bli av med sjukdomen eller krämpan.

3. Vi har aldrig i livet lärt oss så mycket som under dessa två år, och det är en skola som ständigt pågår. En lärdom är att kunder och experter är på samma nivå vad gäller hälsa. Vi lär oss massor av kunderna. De är lika mycket experter som många av de hälsogurus man hittar på nätet. Nya rön kommer hela tiden och ingen är ännu fullärd.

 

5. Finns det något annat du gärna vill förmedla?

Ja! Det är olagligt att skriva att mat är medicin! Vi fick nedslag på det ifrån Miljö och hälsa. Läkemedelsverket har patent på ordet "medicin", vilket innebär att endast de produkter som genomgått deras granskning och blivit godkända, får kallas medicin. Det här kostar helt galet mycket pengar, och därför kommer aldrig chiafrön att bli godkänt, eller gurkmeja. Även om massor med studier visar på deras medicinska kvaliteter. Vi citerar därför Hippocrates, som sa -"Låt maten vara din medicin...". Det kom vi undan med..:)

Vad som också är olagligt, är att använda ordet "ekologiskt" om man inte ansökt om märkning. Det kostar också en hel del pengar, och är en lång process. Viktigt att veta är att de som är KRAV-märkta oftast inte har mer än 50-70% ekologiska råvaror. Det räcker för att få en märkning. Vi väljer att stå utan märkning, trots att vi har ca 99 % ekologiska råvaror. Jag anser att det borde finnas en dödskallemärkning eller liknande på de varor som INTE är ekologiska. Dessa producenter tjänar mer pengar än oss, och skulle lätt ha råd med en sådan märkning.

 

Zucchinirullar

Ingredienser

Tunt skivad zucchini, rå eller lätt torkad

Fyllning

Ca 2 dl blötlagda valnötter

En näve persilja

En näve koriander

Två vitlöksklyftor

Äppelcidervinäger efter smak

Salt efter smak

Ev. en knivsudd cayennepeppar

Gör så här:

Blanda till fin konsistens i mixer, så det går att breda ut på zucchiniplattorna. Rulla ihop försiktigt och dekorera!

Passar bra tillsammans med en macadamiayoghurt med hackad koriander.EKOLOGISK RAW FOOD Matapoteket

Restaurang på Bondegatan 6,
Södermalm, Stockholm

Öppettider:

Mån-fre 10.00-19.00
Lör 12.00-17.00
Söndag stängt

Lyssna på programet kropp och själ som besöker Matapoteket

Hemsida: www.mainlyraw.se

Mikael Boström