Naturlig ansiktsmask

 

Det är lätt att göra sin egen välgörande ansiktsmask hemma med några få ingredienser. Det fina med att göra en egen mask är att du vet exakt vad som är i och du slipper syntetiska tillsatser. Sedan är det kul att experimentera sig fram till en mask man själv gillar. Vi har valt en superenkel mask med två ingredienser, du kan sedan själv vara kreativ och lägga till fler ingredienser.

Recept på ansiktsmask:

2 teskedar rasullera pulver.
Rent vatten eller en ekologiskt hydrolat som passar din hudtyp.

Tillsätt hydrolat eller vatten till pulvret i en skål och rör tills det blir en jämn smet. Om du tycker att masken blir för tjock tillsätter du bara mer vätska. Masken ska vara så pass blöt så att ett ganska tjockt lager kan verka i ca 5 minuter på huden innan den torkar. Skölj sedan ansiktet med ljummet vatten och smörj in med valfri kräm.

Rasullera är speciell sorts lera som använts sedan Antikens dagar till rengöring av hud, hår och hårbotten. Den rengör skonsamt och har en unik rengörande effekt som absorberar fett från huden utan att skada hudens naturliga skyddande fettlager samtidigt som den har ett naturligt bra ph-värde på ph 6. Den blandas med fördel med en hydrolat som är som ett milt ansiktsvatten.

Alla hydrolater har olika egenskaper och olika effekt på huden. Hydrolater är en biprodukt vid destillering av örter och blommor när man producerar eteriska oljor. Hydrolater kallas också för blomvatten och förbereder huden för kräm då den har en svagt sammandragande och svalkande effekt på huden.

Vilken hydrolat passar vilken hudtyp?

Rosenvatten passar normal, torr, känslig och mogen hy.
Neroli / Apelsinblomma passar känslig och mogen hy.
Trollhassel passar irriterad hud, problemhy och fet hy.
Tea Tree passar fetare problemhy med tendens till acne.
Lavendelvatten passar de flesta hudtyper.
Kamomillvatten passar torr, kliande, känslig hud.

Om du vill boosta din mask med superfoods och få en rolig färg på masken rekommenderas att blanda 1 tsk rasullera och 1 tsk av någon av dessa fina superfoods: nässelpulver, nyponpulver, spirulinapulver eller chlorellapulver.

 

Rahima Lindström