PMS, förklimakteriet och klimakteriet.

Tre ord som betyder mycket för kvinnor. Vissa glider igenom dessa faser utan symptom, vissa känner av det litegrann och vissa kämpar sig igenom utan hjälp, men det behöver inte vara så. Hormoner går att få i balans. Vi ger här en del tips, vid svåra symptom är det alltid bra att söka hjälp.

PMS eller premenstruellt syndrom kallas de besvär man kan känna av runt ägglossning och fram till mens. Vanliga PMS-besvär är humörsvängningar, irritation, ilska, oro, ångest, dålig självkänsla och svullna bröst. När mensen börjar brukar problemen försvinna helt och man känner sig som sig själv igen. Andra symptom kan vara kraftiga blödningar, huvudvärk, uppblåsthet, vätskeretention eller ”restless legs”.

Allteftersom äggstockarnas hormonproduktion minskar genomgår kvinnan först förklimakteriet, sen klimakteriet. Förklimakteriet kan börja upp till tio år innan klimakteriet. I förklimakteriet kanske man har samma PMS som tidigare men symptomen upphör ej längre när mensen börjar. Mensen kommer oftast tätare, man upplever trötthet och kanske blodbrist. Mensen kan bli mer kraftig med klumpar i blodet. Man kan även uppleva svettningar, vallningar och/eller sömnproblem.

Liknande besvär som alla ovan kan sedan fortsätta in i klimakteriet. Man kan även uppleva gråtattacker, torr hy och torra slemhinnor. Om man vill veta exakt vilken fas man är i går det att ta blodprov.

Östrogen är det viktigaste kvinnliga könshormonet. Det gör så att den kvinnliga kroppen får bröst och större höfter (hos män, kan för mycket kan leda till att mannen får "bröst" och östrogena fettdepåer på höfterna). När det är i balans med progesteron är ditt humör stabilt. För vissa kvinnor, kan östrogen och / eller progesteron sjunka, vilket leder till östrogendominans vilket är kopplat till PMS. För mycket östrogen i förhållande till progesteron kallas även för östrogendominans, man kan även kalla det brist på progesteron. Studier har visat att PMS-besvär har en koppling till låga nivåer av progesteron, låga nivåer av signalsubstansen GABA och Seratonin samt lågt magnesium.

Progesteron är det första hormonet som minskar i kroppen efter 35 års ålder och det har många funktioner i kroppen. Bla skyddar det livmoderslemhinnan från att växa sig alltför tjock under östrogenets inverkan. Det optimerar och balanserar dessutom östrogenets funktion. Vid svår PMS kan man behöva öka kroppens progesteron för att må bra. När du är i förklimakteriet kan äggstockarna fortfarande producera progesteron, men de kan behöva en knuff.

Hur kan man då öka progesteronet?

1. Man kan öka kroppens progesteron nivån naturligt med C-vitamin. C-vitamin har vid doser på minst 750 mg per dag visat sig höja progesteron hos kvinnor.

2. Munkpeppar kan fungera för kvinnor som har PMS eller är i förklimakteriet. Munkpeppar (Vitex Agnus-Castus) är en ört som har visat sig minska PMS, förmodligen genom att höja progesteron. I Tyskland, där integrativ medicin praktiseras som standardbehandling är just munkpeppar godkänd för PMS och bröstsmärtor.

3. Om man vill testa med bioidentiska hormoner / hormonterapi kan man välja en progesteronkräm (finns på nätet att beställa).

4. Många upplever bra resultat med gurkörtsolja och nattljusolja för att motverka PMS och bidra till välbefinnande i klimakteriet.

Att vara försiktigt med: Koffein ökar energi tillfälligt genom att höja kortisol, men högt kortisol kan blockera progesteronreceptorer. Även om koffein inte har visat sig sänka progesteron nivåer hos kvinnor som fortfarande har mens, har två studier kopplat koffein med PMS symptom. Alkoholintag förknippas med PMS som ångest, humörproblem och huvudvärk. Alkohol kan även förvärra ångest och oro.

När du har haft din sista period och ett år har gått är du troligtvis i klimakteriet. Då kan det vara dags att tänka på bioidentisk hormonbehandling. Man kan då behöva både bioidentiskt östrogen och bioidentiskt progesteron. Här är östrogen plåster och oralt progesteron ett bra val. Om du tar östrogen, rekommenderats oralt progesteron eller att få regelbunden endometrial övervakning.

Om du vill veta mer om detta ber vi dig besöka Mia Lundins hemsida. Hennes blogg är informativ och hon har lång erfarenhet av att hjälpa kvinnor med obalanser. Här hittar du tex. information om vilka märken (på östrogen/progesteron) du kan välja och du kan även köpa en konsultation med henne. På werlabs.se kan man ta ett flertal olika blodprov om vårdcentralen ej vill göra det. Märk att det kan vara svårt att få stöd med hormonella obalanser på vårdcentralen, man behöver för det mesta söka alternativ hjälp.

Vad kan vi mer göra för att må bra med hormoner i balans? Jo, inta kosttillskott som stärker:

Multivitamin
Magnesium
C-vitamin
B-komplex
Omega 3 (algolja eller fiskolja)
Q10
D-vitamin
Nattjusolja/Gurkörtsolja och/eller andra oljor
Järntillskott

Ta hand om mag- och tarmkanalen, inta Probiotica dvs. hälsosamma magbakterier och se över din kosthållning. Att bygga upp tarmen är en av de viktigaste sakerna du kan göra för din hälsa, vi kan inte säga detta tillräckligt många gånger!

Lägg till en adaptogen. Om kortisol är för hög, för låg eller båda inom samma dag, kan man tex inta örten ashwagandha. Maca är en ört som visat sig höja sexlusten hos kvinnor, minskar ångest och depression. Maca kan vara ett bra val för kvinnor med lågt östrogen. det finns många adaptogener att välja på.

Studier har visat låga nivåer av serotonin vid PMS-besvär. Serotonin är en lugnande signalsubstans som reglerar bla humör, sömn, sexualitet och aptit och bildas från tryptofan. Man kan höja seratonin genom tillskottet 5HTP, viss kost, fysisk kontakt, genom att slappna av och genom en välfungerande mage och tarm.

Fler viktiga tips på hur du kan må bra, med hormoner i balans! Detta gäller både kvinnor och män.

1. Använd livsstils tekniker som lugnar hjärnan som meditation, avslappning och yoga. Att vara ute i naturen, i skog och mark eller vid vatten är mycket välgörande för nervsystemet.

2. Ta hand om och motverka stress. Stress behövs tas hand om! Alla behöver återhämtning! Slappna av och slappna av. Unna dig massage. Det är viktigt att förstå att dysfunktionell stress i kroppen är en stor orsak till de flesta hormonella obalanser. Att vara nära en partner, vänner, familj för värme och samhörighet är essentiellt. Oxytocin höjer testosteron hos män, och sänker kortisol. Hos kvinnor, väcker det östrogen och gör att sköldkörteln fungerar bättre. Binjurarnas funktioner brukar vara de första endokrina funktionerna som sviktar när kroppens normala kompensatoriska respons överväldigas av stress.

3. Rörelse! Rör på dig. Här är det viktigt att hitta något man gillar så man verkligen vill gå och träna. Vad gillar du? Välj gärna träningsform efter hur du mår. Vid bra hälsa är intensiv träning och yoga med stretch kanske ultimat. Om man är trött och har varit eller är utbränd/mycket stressad rekommenderas ej intensiv träning utan kroppen behöver lugnare träning till att börja med. Att vara fysiskt aktiv stödjer inte bara kroppens organ, skelett och muskulatur, det kan även hjälpa mot sömnbesvär, ångest, oro, nedstämdhet, depression och stress. Dessutom förbättrar det självkänslan och ökar det allmänna välbefinnandet.

4. Kosthållning! Ät sunt och näringsrikt. Grönsaker, bär, frukt, alger, sjögräs, fermenterade grönsaker, groddar, bönor, quinoa, tofu, tempeh, nötter, frön, avokado, bra kallpressade oljor, ekologiska ägg och annat hälsosamt beroende på ditt dietval. Ju äldre vi blir desto mindre kolhydrater behöver vi. Detta beror också på hur mycket vi tränar. Här kan man verkligen välja kolhydrater! Man kan tex. välja sötpotatis, kålrot, pumpa, råris, bönor, bönpasta etc. och undvika vitt ris, vetemjöl, pommes frites, snabbmat etc. Inta måttligt med mjölkprodukter, hur mår din mage när du äter mjölkprodukter? Undvik vitt socker så mycket som möjligt. Drick mycket rent vatten - vi tycker alla borde ha en vattenrenare hemma, speciellt om man bor i en större stad. Se vad som passar just dig när det kommer till kosthållning. Det vi vet som verkligen passar alla oavsett dietval är att äta mycket grönsaker. Att hålla sitt blodsocker stabilt är viktigt, för många är det lättare om man börjar sin dag med en protein shakes/smoothie.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor.
Rahima Lidström
ClearLife

E-post: info@clearlife.se

Rahima Lindström