Pressmeddelande - Pionjärer på helhetshälsa till Sverige

Världshälsoorganisationen WHO och FN:s miljöprogram UNEP presenterade i våras en mycket uppmärksammad studie om kemikalierna i samhället och vilken påverkan de har på människors hälsa. Frågan om att minimera exponeringen för farliga kemikalier har därför blivit hett omdebatterad. Nu kommer två av pionjärerna och de internationella auktoriteterna inom helhetshälsa till Sverige nästa vecka för att tala om ett kemikaliefritt liv och vägen dit.

- Dr Anna Maria Clement och Dr Brian Clement har arbetat med helhetshälsa sedan 1970-talet. Det är glädjande att deras viktiga insatser allt mer har kommit att erkännas av skolmedicinen och de arbetar numera med vårdgivare och hälsovårdsmyndigheter i flera länder, berättar Catherine Hirota från nätverket rawfoodmiddagar.com som bjudit in Anna Maria och Brian till Sverige.

WHO:s stora studie visar att det finns starka belägg för kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och flera folksjukdomar. I rapporten pekar forskarna på ett flertal sjukdomar och problem som ökar och som kan kopplas till hormonstörande ämnen. Exempel är:

* Cancer
* Fetma/diabetes
* Dålig spermakvalitet och genitala missbildningar
* Sköldkörtelproblem

- Kemikalieanvändningen är ett minst lika stort problem för vårt samhälle som klimatförändringarna. WHO-studien är därför mycket viktig för att sätta ljuset på en angelägen fråga. Vi vill öka kunskapen om och bidra till konkreta steg i vardagen mot ett friskare liv med mindre kemikalier, säger Dr Anna Maria Clement.

Dr Anna Maria Clement och Dr Brian Clement har tagit fram fem punkter för att i vardagen rensa ut kemikalier ur kroppen, en process som ofta kallas detox. Genom renande kost eller fasta kan levern och njurarna släppa ifrån sig gifter som är lagrade i kroppen.

1) Bygg upp ditt immunförsvar med färska, ekologiska grönsaker. Grönsaker stärker immunförsvaret, särskilt obesprutade ekologiska som är mer näringsrika. Färska grönsaker innehåller också enzymer som underlättar matsmältningen. Det gör att kroppen kan använda mer energi till reparation och att bygga nya celler.
 
2) Börja köksbänksodla – färska grönsaker direkt från köket. Att odla egna skott och groddar är enkelt och garanterat ekologiskt. Dessa grönsaker är mångfalt mer näringsrika än bladgrönt och har en viktig funktion i en detox.
 
3) Avgifta dig genom träning. Se till att svettas varje dag. Huden är kroppens största elimineringsorgan. När du svettas får du ut en mängd gifter. Viktigt också att duscha efter träningen så att gifterna inte återabsorberas. Träningen har även en viktig funktion för att hjälpa blodet att transportera ut näringsämnen till kroppen. Glöm heller inte återhämtning och sömn.
 
4) Välj bort konventionell frukost. Drick istället färskpressad grönsaksjuice. Att enbart dricka färskpressad grönsaksjuice blir som en fasta mitt i vardagen och ger kroppen möjlighet att återhämta sig.
 
5) Undvik mejeriprodukter, glutenprodukter och vitt socker. Många av de konventionella livsmedel som vi traditionellt bygger vår kost på bidrar till flera av våra hälsoproblem och folksjukdomar. Produkterna är ofta processade, dvs. de har hettats upp och fått kemiska tillsatser. Välj istället att utgå från hela grönsaker, hela frukter, oljor och nötter i din matlagning.


Läs mer:

Pressmeddelande från Stockholms Universitet om WHO:s studie.

Dr Anna Maria Clement och Dr Brian Clements forskning och arbete (Sverigeprogram: Malmö 11 juni, Göteborg 12 juni, Stockholm 13 och 15 juni)

För mer information kontakta:

Catherine Hirota, rawfoodmiddagar.com

Mail: catherine.hirota@rawfoodmiddagar.se

Telefon: 070-616 97 73

Om rawfoodmiddagar.com
Är ett växande nätverk som funnits sedan 2011 med idag mer än 3000 medlemmar .  Nätverket vill bidra till att inspirera och sprida kunskap om mat och hälsa genom middagar, föreläsningar och samköp. Nätverket koordineras av Soolia AB. Rawfood är mat som tillagas med råvaror som växer i naturen i sin naturliga form, helst ekologiska och som inte upphettats över 42 grader.

 

Catherine Hirota