Intervju: Rawfoodkock, Skådespelare och Veggieentreprenör

 

Ida Högberg

 

Ida Högberg är rawfoodkock, skådespelerska och sångerska. En veggie-entreprenör ut i fingerspetsarna som brinner för hållbarhetsfrågor och att göra det gröna köket folkkärt. Begreppet raw skulle hon vilja utveckla till att handla om mer än mat. Något som är rått skulle kunna översättas till organiskt, äkta och autentiskt. En strävan efter ett genuint och enkelt förhållningssätt – till livet, maten, kroppen och vår jord.


Varifrån kommer ditt intresse för raw food, musik och teater?

Musiken och teatern har alltid funnits med mig sedan barnsben. Vid 20 års ålder började jag arbeta professionellt som artist. Mitt första jobb var i musikalen Mamma Mia på Cirkus. Sedan dess har det blivit en rad produktioner inom både långfilm, teater och musikal. När jag kom i kontakt med raw food för cirka fyra år sedan visste jag att jag hade hittat ytterligare en passion i livet. Jag blev otroligt fascinerad över att man kunde laga så god mat av ”bara grönsaker”. Hur det sedan fick mig att må gav mig vind i ryggen i en hisnande fart framåt. Jag blev helt såld på konceptet och ville bara ha mer. Lusten till raw food tog mig till Florida där jag utbildade mig till rawfoodkock. När jag sedan kom hem till Sverige igen startade jag mitt eget varumärke Ida's Raw Kitchen. Sedan dess har det hänt mycket på kort tid då jag parallellt med scenjobb har arrangerat mängder av inspirationsworkshops, gästat tv, gjort en kokbok tillsammans med Holistic Sverige och har flera roliga samarbeten igång med både idrottsprofiler, konstnärer och företag. 

 

Kan du berätta lite mer om vad du brinner för och vad du vill åstadkomma med det du gör?

Att äta rawfood har verkligen satt guldkant på mitt liv, den känslan vill jag sprida till andra! Vi måste alla gå över till en mer växtbaserad kost för att kunna överleva ur ett långsiktigt och hållbart perspektiv på vår jord. Rawfood-köket kommer med mängder av inspiration och innovativa idéer där många har fastnat med isbergssalladen, gurkan och tomaten. Många frågar mig om det inte är begränsande att laga mat av bara vegetabilier, men faktum är att jag tycker det är precis tvärtom! Det är som att ha tittat åt ena hållet hela livet för att sedan vrida på huvudet och upptäcka att det fanns en hel värld åt andra hållet också. Grönsaksdisken är som en stor färgglad skattkista!

 

Vilka är dina tre viktigaste lärdomar på vägen dit du är nu?

Oj, svår fråga, jag lär mig nya saker varje dag! Men jag skulle nog ändå säga att lita till min intuition. De gånger jag haft en magkänsla som varit tveksam men ändå tagit ett beslut bara för att det verkade logiskt eller smart har jag sällan känt mig helt bekväm. När magkänslan får styra, är jag oftast i symbios med mig själv.

Sen är det viktigt för mig att inte tumma på min återhämtnings tid. Det är dock något jag jobbar jag på ständigt, haha! Just nu är det väldigt fullt schema och livet snurrar 24/7. Men då är det ännu desto viktigare att ge mig själv tid till eftertanke och reflektion. Att vila behöver dock inte alltid betyda att ligga helt stilla på soffan, det handlar om att byta aktivitet. Det viktiga är att tankarna får en paus. Det är dock lättare sagt än gjort ibland när man är engagerad och passionerad i sina projekt.

Sen är det också viktigt för mig att vara ärlig och sann mot mig själv. Känns det här bra för mig? Är det här ett sammanhang som jag vill verka i? Vi behöver alla då och då inventera i vårt inre, så vi får tid, plats och energi till det vi vill göra i livet. En meditationslärare jag träffade i Florida brukade säga "Let go of the things that are no longer serving you". Det är så lätt att fortsätta med saker, tankar och förhållningssätt på ren rutin bara för att man alltid gjort si eller så. Men vi är föränderliga varelser, ständigt i rörelse.

Berätta om föreställningen RAWFOOD-SOPPA!?

Ja, det här är ett litet drömprojekt! Jag ville skapa ett sammanhang där mina två yrkesvärldar möttes och där jag dessutom fick möjligheten förmedla lite av den hållbarhetsfilosofin som jag upplever att raw food står för, utan att för den sakens skull skriva någon på näsan. Resultatet blev den egenskrivna föreställningen RAWFOOD-SOPPA!– ren show utan gränser eller tillsatser som har premiär på Stockholms Stadsteater den 6 oktober. Man kan säga att vi tagit inspiration från vetenskapen och placerat i ett underhållande showformat där humor, allvar och massor av musik mixas i en salig rå blandning. Allt i samarbete med musikerna Sebastian Ring och Rolf Landberg. I biljettpriset ingår en rawfoodlunch som serveras till föreställningen, självklart designad al'a Ida's Raw Kitchen. ;)


I augusti släpptes också Active- en receptbok med matkärlek och växtkraft, ett samarbete mellan dig och Holistic Sverige. Berätta om kokboken!

Arbetet med Holistic och Active-serien har varit en mycket rolig och lustfylld process! Holistic kontaktade mig eftersom de ville skapa en kokbok till sin nya produktserie Active. Active är en superfoodserie med rödbeta, lingon och blåbärspulver, korn- och vetegräspulver samt hampaprotein och spirulina. I activeserien ingår också tre juicer- rödbeta, lingon och blåbär. Produkterna är verkligen fantastiska och har varit underbara att jobba med. Active -en receptbok med matkärlek och växtkraft är en receptbok med drygt 30 stycken rawfood-recept, frukost, desserter, mat och mellanmål, skapade utifrån Active-produkterna.

 

Har du nått smarrigt recept att dela med dig av från Active-boken?

Ja! Ni ska få ett av mina favoritrecept - Lakritstårta med rödbeta och choklad! Jag är riktigt nöjd med den här tårtan! När den tog form i köket kände jag mig lite smått euforisk. Ibland bara gifter sig smakerna precis som man vill och man känner i hela kroppen att - yes, där satt den. Den här kakan kommer att bli jäääkligt god!;)
 

För biljetter och mer info om Rawfood-soppa! 

Mer info om Ida Högberg och Ida's Raw Kitchen

Lakritstårta med röbeta och choklad till recept


Mikael Boström