Recept växtbaserad proteinshake

proteinshake

 

En vanlig fråga vi får är: Kan man äta växtbaserat och få i sig tillräcklig med protein?


Ja, absolut, om man äter varierat och väljer bra. Proteiner består av aminosyror som fungerar som ”byggstenar" i kroppen. Vår hud, muskler, senor, brosk, även hår och naglar, består till stor del av protein. Protein hjälper till att bilda enzymer, hormoner, antikroppar och nya vävnader.

Protein ersätter gamla celler med nya transporterar viktiga näringsämnen in och ut ur dessa celler. Den mänskliga kroppen kan tillverka alla utom nio av de 22 aminosyrorna som utgör proteiner. Dessa nio aminosyror kallas "essentiella" aminosyror och de får vi från vad vi äter.

 

Vad kan vi då äta för växtbaserat protein?

Det finns massor växtbaserade livsmedel som innehåll protein av högsta kvalitet som i många fall är mer tillgängligt för kroppen: groddar av alla slag, broccoli, spenat, bovete, chiafrön, quinoa, tofu, tempeh, chlorella, spirulina, kål, gröna blad, maca, linfrön, bönor, solrosfrön, pumpakärnor, kikärtor, mandlar, nötter, nötmjölk, ärtor, linser, teff, hampafrö och för den som vill; växtbaserade proteinpulver.

Att bli vegan eller vegetarian kan även det missförstås och köttet byts ut mot bearbetat sojakött eller överkonsumtion av gluten och kolhydrater. Bara för att någon är vegan, vegetarian, eller en allätare för den delen, gör dem inte automatiskt friska.

Om man vill äta fisk eller kött rekommenderas gräsuppfött eller vildfångat och att äta det max 1-2 gånger i veckan. Att äta protein från djurriket varje dag eller flera gånger om dagen börjar många förstå kanske inte är det bästa för hälsan eller miljön.

 

Satsa på näringsrika, hela livsmedel från naturen!

Hälsa kommer från konsumtion av naturlig mat i varierande former av hög kvalité. Det är så enkelt.

 

Recept växtbaserad proteinshake som passar till mellanmål eller efter träning:

 

3-4 dl nötmjölk/havremjölk/hampamjölk eller annan vätska man föredrar

1 pipett chagatinktur alternativt

2 kapslar chaga som man öppnar och tömmer i smoothien

1 skopa växtbaserat proteinpulver

1 dl frysta eller färska bär efter smak och årstid

1 ekologisk banan eller

1 grönt ekologiskt äpple - gillar du sött eller syrligt?

1 nypa äkta vaniljpulver

Chagan är såklart valfri, vi har lagt till det för att tillföra en adaptogen, om man vill kan man istället välja tex. ashwaganda, gojitinktur, ginseng, AFA alger, reishi, cordyceps, maca eller helig basilika beroende på vad man behöver stöd med.

Läs gärna mer under adaptogener här.

 

Erbjudande på Clearlife.se

Just nu erbjuder Clearlife.se 10 % rabatt på proteinpulver: 

Rabatt med koden: protein2016.

Skriv koden i kassan i rabattkodsrutan innan du avslutar ditt köp. Rabatten gäller t.o.m 15 februari 2016.

 

Mikael Boström