Reportage - Stora Hälsoresan till Hippocrates


Jag, Mikael Boström, har nu varit på Stora Hälsoresan till Hippocrates fyra gånger fyra år i rad och arrangerat ännu fler resor dit. Många frågar mig varför och vad är det som är så speciellt där. Här kommer förklaringen. Häng på!

Bild: Jag en tidig morgon vid huvudporten.

Bakgrund

Som du kanske vet brinner jag för att utforska och lära mig vad som gör oss människor glada, friska, pigga, vitala, skärpta, harmoniska, kärleksfulla, starka, snygga, sexiga osv... alla de där underbara egenskaperna som jag tror de flesta av oss önskar. Jag menar att både njuta här och nu och samtidigt skapa förutsättningar för ett långt, friskt och lyckligt liv. Så här tänker jag vidare om vad som då är viktigt. 

 

I samhället är vi vana vid att när vi blir sjuka gå till läkaren som oftast inte vet exakt vad det är men har sina "gissningar". Utifrån dem skrivs mediciner ut som botar symtomen. Vår sjukvård har liksom blivit ett gigantiskt system för att bota symtom istället för som jag vill, gå till källan och verkligen förstå vad som är orsaken till symtomen. Jag vill bygga upp människan från grunden och skapa friskhet på riktigt med ett starkt immunförsvar. En stor anledning enligt mig till att så många av oss blir sjuka så ofta är att vi har alldeles för lågt immunförsvar. Vi blir helt enkelt väldigt sköra när vi utsätts för potentiella störningar såsom virus, bakterier mm.

De största resultaten för mig personligen sedan jag ändrade till en mer naturlig holistisk (från nutidens onaturliga) livsstill är att jag sällan blir förkyld, får influensan eller liknande längre. När jag får det så är det oftast också lindrigare och går över fortare. Tidigare i mitt liv, till för ca fem år sedan, blev jag alltid förkyld, febrig och hostig 1-2 gånger i kvartalet. För mig känns det logiskt att detta borde gälla alla sjukdommar. Allt i från enklare förkylningar till allvarliga livsstilssjukdommar, så som cancer, diabetes, hjärt- och kärlssjukdommar osv. Ju starkare immunförsvar ju mer motståndskraftiga blir vi mot sjukdom eller ju bättre klarar vi sjukdomen och blir friska snabbare.

 

 

Bild: Får vi huvudvärk för att det fattas huvudvärkdstabletter i kroppen? - Ska vi bota symtomen eller källan till det onda?

 

Jag har ju själv växt upp i ett samhälle som de flesta av er andra som läser detta också har gjort, Sverige och Västvärlden. Där vi faktiskt fortfarande lever i:

 

- en giftig mental miljö, där vi bara duger om vi presterar = urholkar vår självkänsla och där vi i stora delar har tappat kontakten och gemenskapen med våra medmänniskor.

- en förorenad natur, med 10-tusentals nya onaturliga giftiga substanser som skapats sedan andra världskriget.

- mycket stillasittande, där våra kroppar inte får röra sig som de är tänkta att göra.

 

Innan jag själv började utforska detta område för ca fem år sedan så förstod jag inte hur mycket en naturlig holistisk livsstil kunde påverka mig. Jag tänkte, ja ja, lite grönsaker, lite träning och vara lite "mindful" det kan väl inte göra så stor skillnad. Ja ja, det kan säkert bli lite bättre men aldrig att det kunde ge så jättestor effekt för hela min livsutveckling på alla plan. Woow säger jag bara. Med tanke på att vi har blivit vana vid att leva väldigt onaturligt så är det ju egentligen inte så konstigt att skillnaden blir så enorm när vi börjar leva i samklang med naturen.

 

 

Bild: Enorma skillnader för vår livskvalité i en hälsosam och en ohälsosam miljö.

 

Stora hälsoresan till Hippocrates Health Institute i Florida

Ett av de ställen vi hittat i världen som tar ett helhetsgrepp och lär ut just den naturliga holistiska livstilen är Hippocrates Health Institute. De följer och studerar kontinuerligt den senaste forskningen från världens universitet och forskningsinstitut för att ligga i framkant och blandar det bästa av gamla traditioner och seder med den modernaste forskningen.

Det är en underbar resort- och spaanläggning som erbjuder en, vad vi vet i världen, oöverträffad helhet inom modern naturlig friskvård, hälsa och välmående. Här finns det mesta såsom utbildningar, undersökningar, rådgivning, behandlingar, psykoterpeuter, färsk ekologisk mat, juicer, medition, yoga, gym, simning, studsmattepass, thai chi, Qigong, gruppklasser mm.

För mig är Hippocrates en fantasisk förebild för framtida "Friskhus" med förebyggande vård som vi borde ha tusentals av över hela världen. De skulle då kunna ge stöd till oss alla att bli friska starka individer. De får gärna vara fler än alla de "Sjukhus" vi har idag och förhoppningsvis skulle då "Sjukhusen" inte behövas i lika stor omfattning.

Även om Hippocrates är fantastiskt och det bästa vi hittat i världen så borde det finnas fler liknande ställen. Vet du någon annan resort i världen som erbjuder något liknande får du gärna tipsa mig om det på info@rawfoodmiddagar.se.


Bild: Gästboende "Palm Villas".

 

Allt du lär dig och får uppleva på Hippocrates kan du naturligtvis också lära dig på annat håll. Det är ju faktiskt egentligen inget annat än att leva hållbart och i samklang med en ren natur utan gifter (= livsstil med ett helhetstänk = Holistisk livsstil). På Hippocrates boostar man helt enkelt allt kroppen mår bra av och maximerar avgiftningen. Fördelen är att det som kanske tar åratal, om man ens lyckas, av sökande på internet och i böcker, besök hos olika terapeuter och experimenterande, kan man få i koncentrerad form under tre veckor.

 

 

Bild: Ekologiska Trädgården där många olika grödor odlas och utbildning hålls.

 

 

Bild: Maria och Ann njuter i solen på Thanksgivning 2013.

 

 

 

Bild: Ett av Hippocrates två poolområden

 

 

Överblick av programmet

Hippocrates hela utbud är så stort att jag skulle kunna skriva kilometervis om jag skulle få med allt och gå in på alla detaljer, så jag tänker här istället ge er en mer övergripande bild av programmet med vissa utvalda delar. Viktigt att påpeka är att allt är valfritt och att det således är helt upp till gästen att delta i så mycket eller så lite man önskar.

 

Hippocrates övergripande mission är att i allt de gör verka för att:

"Hjälpa Människor att Hjälpa sig Själva" = "Helping People Help Themselves"

 

För att få en överblick över allt som sker brukar jag dela upp 3-veckorsvistelsen i nio huvudsakliga delar

1) Inskrivning, rundvandring och introdukton

2) Undersökningar med individen i fokus

3) Utbildning med valfria föreläsningar varje dag från förmiddag till kväll

4) Behandlingar

5) Mental, Känslomässig o Andlig Träning

6) Fysisk Träning och Bastu

7) Mat och Dryck

8) Nya vänner från Sverige och hela världen
9) Annat smått och gott!

 

Här nedan kan du läsa och se lite mer om varje del.

 

1) Inskrivning, rundvandring och introduktion

Första dagen (alltid söndagar), den 11 januari är det inskrivning och rundvandring för att bekanta sig med hela Hippocrates-resorten som är en djungelliknande miljö och en yta på 500 x 500 meter, se karta här. Förmiddagen dag två är det genomgång av treveckorsprogrammet Life Transformation Program. Under inskrivningen får vi också schema för första veckan och en pärm med allt material samlat från de olika delarna och utbildningen i programmet.

Bild: Gemensam inskrivning och genomgång med alla i svenskgruppen 2012.  

 

  

Bild: Ett veckoschema. >> Klicka på någon bilderna om du vill läsa schemat i detalj.

 

2) Undersökningar med individen i fokus

Undersökningar av sköterskor och läkare, andra dagen och näst sista dagen. Innefattar blodprover, blodtryck, energiscanning mm samt analys och utformning av gästens indivuduella program.

På resorten råder en underbart hjärtlig och omtänksam stämning där man får ta del av hur det är möjligt att hitta sin egen friska pigga glada livsstil. Här är individen i fokus och de individuella förutsättningarna, så detta är för alla oavsett ålder eller om man är svårt sjuk eller en superfrisk toppatlet så utgår man från varje individ och skapar optimala förhållanden för läkning,  välmående och utveckling. Här botar man inga symtom utan skapar bästa förutsättningarna för kroppens egna naturliga läkning och uppbyggnad. Här tar man ansvar för sitt eget liv, med det bästa tänkbara stödet, och skapar det man själv helst av allt önskar. 

Bild: Blodprov andra dagen för att kolla mitt initiala hälsotillstånd. Tidigt på morgonen, syns det? :-)

 

3) Utbildning

Utbildningen består inte bara av föreläsningar utan genomsyras i allt all personal gör på Hippocrates och det är många, ca 150 anställda på 150 gäster. Själva föreläsningarna äger rum från förmiddag till kväll, se schema ovan.

Det brukar ofta komma olika gästföreläsare och under två av veckorna vi var där nu i januari så var det ett specialprogram för Cancer med ett flertal externa experter inom olika områden.

 

Bild: Föreläsning om hur man odlar groddar och skott med Brian Hietrich.

 

Bild: Föreläsning om hur vatten förorenas och hur vi kan rena vatten med olika metoder.

 

Bild: Föreläsning med Brian Clement om "Principles of Health".

 

Bild: Jag testar en portabel infraröd bastu efter föreläsningen om vikten av detox via huden och vad en infraröd bastu kan hjälpa till med.

 

Bild: Hippocrates erbjuder alla läkare i världen 3-dagars gratis utbildning. Är du läkare och intresserad eller känner du någon som är, kontakta då oss på info@rawfoodmiddagar.se.

 

4) Behandlingar

Det ingår upp till sju olika behandlingar per vecka, bl a Massage, olika laser, ljus, färg och vibrationer, samt en gång under vistelsen H-wave och tarmtömning och två gånger psykoterapi. Det går att lägga till alla dessa samt massor av olika tilläggsbehandlingar som t ex pedikyr, klippning, Laser för hårtillväxt, hårförlängning, hårinpackning med vetegräs, ansiktbehandlingar, tarmtömning, akupunktur, lymfmassage, djupmassage, svensk massage, kroppshållning och så vidare. De erbjuder också syreterapi i olika former samt näring som ges intravenöst för att på snabbaste sätt höja immunförsvaret och stärka kroppen. Syreterapi finns tillsammans med tryckkammare, aqua chi fotbad, infraröd bastu, lymftömning och träning på gymmet. Detta för att maximera cellernas tillgång till syre som ger bättre cellfunktion och läkning.

Bild: Hippocrates Spa-anläggning "Oasis"

 

Bild: Glada miner i receptionen på Spa-anläggningen "Oasis".

 

Bild: Jag får Soft laser-behandling i Oasis.

 

Bild: Jag får Theragem i Oasis. En varm vattensäng med vibrationer i vattnet i takt med den klassiska musiken i hörlurarna kombinerat med ljusterapi. Helt underbart! Jag njuter!

 

Bild: Glada, pigga, vitala Vincent 85 år är ett av mina föredömmen. Så vill jag också vara när jag är 85 år! Blev så glad av att träffa honom. Denna bild är tagen precis innan Vincent ska ge mig min SOMA-behandling som handlar om att förbättra kroppshållning och kroppens funktionella förmåga.

 

Bild: Syreterapi i tryckkammare.

 

5) Mental, Känslomässig och Andlig Träning

Det ingår två individuella besök hos psykoterapeut och fler kan bokas vid behov. Båda psykoterapeuterna på institutet håller föreläsningar i olika ämnen och de är båda några av de varmaste personer jag träffat. Du kan också gå på gruppklasser i Meditation, Kundaline Dance Meditation, olika Yogaformer, Tai Chi, Qigong, Sharing mm.

Bild: Föreläsning om stress med gästföreläsare Dr Tarman Aziz

 

Bild: Här ser ni Yurt, där meditationer, tai chi, yoga med mera hålls

 

Bild: Avskild plats vid en liten damm som passar bra för avkoppling och meditation.

 

6) Fysisk Träning

Det finns gruppklasser i Studsmatta, Vattengympa, Pilates, Wake up Yoga, Kundalini Yoga, Tai Chi, Streching, Styrketräning, Magdans, Skratt yoga  mm. Om du hellre tränar själv eller med Personlig tränare så finns det också möjlighet i ett innegym och ett utegym.

I de två olika pool-områdena finns varma, ljumna och iskalla bassänger allt för att stimulera kroppen på olika sätt. Att basta i en infraröd bastu är något man i princip rekommenderar alla att göra ca 20 minuter per dag för avgiftning. Det finns en sådan i varje hus samt vid båda pool-områdena. Vid gymmet finns också en ångbastu.

 


Bild: Här är en härlig bild från gymmet med min mamma i mitten som var med 2012 tillsammans med härliga vänner som vi lärde känna då, Margot och Ulli.

 

7) Mat och Dryck

Maten serveras på ett stort buffébord där alla kan välja vad man vill äta. Viktigast av allt är att som bas dricka vetegräs- och grönjuice morgon och kväll samt att måltiderna till stor del består av groddar och skott.

All mat och dryck är naturligtvis superfärsk och ekologisk. Den odlas till viss del i Hippocrates egen trädgård. Även allt som inte är mat är också i största möjliga mån ekologiskt såsom lakan, handdukar, badrock, hudprodukter osv.

Kosttillskott rekommenderas ofta vid den individuella rådgivningen. Kosttillskotten köper man själv i butiken på området i den utsträckning man önskar. Enligt min erfarenhet så visar de flesta blodprover, energiskanningar och individuella genomgångar, brister i D-vitamin och B-12. Många får också hjälp med extra enzymer för matsmältningen.

Bild: Här ovan ser du Anna och mig i juicebaren där alla juicar sin egen vetegräsjuice morgon och kväll. Skål!

Bild: Min lunchtallrik utvald från den stora buffén, redo att ätas i solen! Med denna mycket näringstäta mat behöver man äta mindre, även om jag gärna äter mer :-)

 

8) Nya vänner från Sverige och hela världen

Något som är oerhört värdefullt är alla andra fina gäster man lär känna under de tre veckorna. Vissa hinner bli mycket nära vänner på kort tid då många är uppe i stora livsförändingar och gärna delar sina innersta tankar och känslor. Detta är för mig en mycket stor och viktig del för att hitta mening, inspiration och kraft till min egen livsresa samtidigt som det känns underbart att kunna dela med sig och inspirera andra. Att ha dessa vänner som tagit del av samma upplevelser är ovärderligt när man sen kommer hem. Det hjälper och inspirerar så mycket i vardagen och är framför allt så kul! Bland annat så arrangerar vi Knytmiddagar speciellt för alla som varit på Hippocrates.

Till Hippocrates kommer alla, från mycket friska till mycket sjuka personer. Det kan vara alla möjliga sjukdomar och vanligt är cancer, hjärt- och kärlsjukdommar, reumatism, diabetes och övervikt. Alla tre gånger jag nu varit där har det varit fantastiskt att se speciellt de sjukaste gästerna ta kontroll över sin hälsa och börjat må och känna sig mycket bättre. Det är många kändisar som kommer till Hippocrates, nu sist träffade vi på Angelina Jolie.

 

Bild: Några av mina nya härliga vänner från Danmark och Sverige efter avslutningen 2015.

 

 

Bild: Jag äter middag med fler av mina nya härliga vänner från Kanada, Danmark och Sverige 2015.

 

Bild: Exklusiv träff för svenskgruppen med Anna-Maria och Brian Clement under uppslupna former

 

Bild: Catherine till vänster på poolparty med några av våra nya härliga vänner 2013.

Bild: Party och dans för alla gäster med Wheatgrass band i Wigmore hall. Yeeeaaa!! :-)

 

Är du intresserade och vill veta mer?
>> Klicka här www.rawfoodmiddagar.com/halsoresan

 

9) Annat smått och gott

 

Bild: Gemensamt besök på Gourmet raw food-restaurangen Christophers Kitchen.

 

Bild: Tvättbjörnen tittar fram bland buskarna i Hippocrates-djungeln 

 

Bild: Gemensam tur till stranden i West Palm Beach en söndag.

 

Bild: Gemensam tur till en gigantisk hälsokostaffär och genomgång av vad man bör tänka på när man handlar

 

 

Bild: En fjäril som hälsar på

 

Bild: Närbild på vetegräs i växthuset

 

 

Bild: Blommor i Hippocrates trädgård

 

Är du intresserad och vill veta mer? Klicka här!

 

Mikael Boström