Så spar du tusenlappar på mat

spara pengar på mat

Jag hör ofta många säga att det är så dyrt att äta rawfood och det stämmer till viss del men det behöver inte vara så dyrt. Ekologiskt kostar ofta mer och är dessutom svårare att få tag i men det finns några knep som gör det mycket billigare att äta raw och ekologiskt. Här kommer några av mina knep för att hålla kostnaderna nere.

Ekologisk mat är näringsrikare

Tänk på att ekologisk mat ofta är mycket näringsrikare. Vilket betyder att det räcker att äta mindre mat. Men framför allt så får man ju inte i sig alla gifter som besprutad mat innehåller. Jag ställer mig frågan, ska människor verkligen behöva äta icke ekologisk mat?

 

Plocka ogräs

blad

Det finns mängder av växter i skogen som är ätbara. Några exempel är groblad, harsyra, maskrosblad och kirskål. Det finns i mängder och är supernäringsrika. Se till bara att plocka de i rena områden, t ex skogar som inte ligger intill en väg.

Ät säsongsanpassat och undvik att slänga mat

Välj de grönsaker och frukter som växer just nu. Du slipper omogna frukter och får mycket fräschare grönsaker och frukter. Det är både näringsrikare och billigare.

En stor kostnad är mat vi måste slänga för att den blivit för gammal. Se till att alltid ha koll på hållbarheten och vilken temperaturen maten håller bäst i. Om maten närmar sig utgångsdatum så frys in den.

Köp stora förpackningar / Erbjudanden

Det är alltid billigare att köpa storpack. Du spar både tid och pengar. Vi har tagit in en hel del stora förpackningar till Rawfoodmiddagar. Bla bovete, linser etc.
Coop har veckans ekologiska vara. Rawfoodmiddagar har erbjudanden / Samköp där du får värdecheckar som du kan handla för när du handlar framöver.

Använd rawfoodmiddagars Välkomstrabatt på 10 % om du inte redan gjort det. Denna rabatt gäller en gång för alla medlemar/kunder. Rabattkoden är Vrabatt Klicka här för att komma till webshopen och utnyttja koden.

Denna vecka har vi utförsäljning av produkter med kort datum, 50-100% rabatt. Klicka här om du är intresserad av det.

Handla direkt av bonden

Leta upp en bonde i närheten av ditt hem och handla direkt av henne/honom. Eller besök bondens marknad.
Klicka här för att komma till bondens hemsida


Plocka frukter och bär och frys in eller torka

Allt du hittar i naturen är gratis och oftast väldigt gott. Passa på att plocka blåbär, hallon, hjortron, vinbär mm nu när det är säsong. Blanda ner i smoothies, sylt.

Laga många portioner åt gången

Det besparar dig både tid och pengar.
Grytor (indiska mfl), soppor, smoothies är lätt att göra i stora mängder. Turas om med vänner och grannar att laga mat :).

Gör egen nötmjölk / frömjölk istället för att köpa färdigmjölk. Det sparar du mycket pengar på och det är nyttigare. Gör mjölk av solrosfrön och billigare frön istället för nötter. Det är mycket billigare.

Grodda och odla skott

Att grodda är superenkelt och groddar är bland det mest näringsrika du kan äta. Vad gäller groddar så behöver du egentligen bara en glasskål, en tallrik att hålla fukten med och ett durkslag och frön.
Att odla skott kräver lite mer. Du kan odla med jord på brickor som vanligt men det är lite mer krävande och det blir lättare mögel.

Vi har två odlingssystem som inte kräver jord. Det ena heter Fresh Life med automatisk bevattning och det andra är ett Odlingssystem där man sprayar med flaska. Läs gärna mer om odlingssystemet

Förslag på billiga och näringsrika ingredienser

Linser, bönor, bovete, linfrön, groddar (tex mungbönsgroddar, alfaalfa, gröna linsgroddar)
Här hittar du Basvaror och här Baljväxter.

Catherine Hirota