Sprudlande intervju med Gülfidan Kulbay


Igår hade jag det stora nöjet att intervjua en härligt inspirerande och verkligen sprudlande glädjespridare, Gülfidan Kulbay. Hon har under våren synts mer och mer med sina fantastiska skapelser i Rawfoodmiddagars facebookgrupp. Hon har också gästspelat på Rawfoodfabriken/VICI, Green Earth och numera på ekobutiken Primör i Stockholm. Så vem är hon, vad har hon på gång och vad har hon för vision?
 Vi har sett många av dina rawfoodrätter och dessertkreationer den senaste tiden och undrar såklart var denna inspiration kommer ifrån?!

– Jag växte upp med en mor som hade en enorm kärlek för att få ut alla sina känslor i det fria utrymmet i köket. Det har levt vidare inom mig och mitt sätt att skapa rawkreationer! Ge dig själv fria tyglar!

Vad jag ser är att spektrat inom rawfood är enormt och mycket är väldigt outforskat, något jag anser att livet ständigt är. Jag älskar att skapa sådant jag inte sett, känt eller upplevt tidigare och har en svaghet för oväntade textur- och smakkombinationer.

När jag skapar rawfood eller desserter är jag i en egen bubbla som är lite meditativ och väldigt fri utan recept att förhålla mig till.

Berätta, hur kom du in på ditt skapande med rawfood?

– Innan jag lärde känna rawfood interagerade jag redan mycket av den i min kosthållning. Jag tog aktiva val i vad jag gav min kropp och valde då enkelt bort att äta kemikalier, halvfabrikat, animalier och vitt socker.

Ett tag efter detta kom en period i mitt liv där jag hade en djup sorg och förlorade samtidigt flera viktiga personer i min närhet. I denna sorg drogs jag intuitivt mer och mer till levande frisk mat och fick frågan ett bra tag senare av en vän om jag åt rawfood. Jag förstod inte riktigt frågan så jag började fördjupa mig inom ämnet och hitta helt enkelt hem!

Rawfood har blivit ett sätt att leva ut mig själv och min hållning till livet med det jag själv kallar rawlife. För mig är raw ett förhållningssätt till livet, en livsstil som grundar sig i ett holistiskt befinnande. Jag äter själv 100 % rawvegan och älskar vilka förutsättningar jag skapar för mig själv med hjälp utav naturlig föda.

Tycker du att alla måste äta 100 % rawfood?

– Absolut inte! För mig finns inga förbud, måsten eller svart/vitt tänkande. Jag tror att när vi börjar ta aktiva val istället för förbud så skapar vi fler hållbara värderingar och grunder för oss själva, och därifrån vidare till omgivningen. Jag tror däremot att en ren växtbaserad kost är att föredra i vinstsyfte för dig själv, jorden och djuren.

Vad var det som fick dig att öppna upp och börja dela med dig?
– Såg att det var så många som har behov av att ta hand om sina egna tyglar, och att min drivkraft och kunskap är välbehövlig i den här visionen.

Jag fick det bekräftat när jag var hos min väninna Erica Palmkrantz Aziz en sommar, att jag behöver föra vidare den kunskap, närvaro och kärlek till livet som jag besitter till hela Sverige. Att kunna inspirera till självförverkligande är en gåva jag vill ge vidare, oavsett om det är att öppna en dörr till maten vi äter eller att fullfölja den där stora visionen.

Min vision är ju att alla i Sverige ska kunna laga närande föda till sig själva och börja ta aktiva val till ett mer glädjefyllt och självförverkligande liv.


Vad är det du gör inom rawfood och hälsa och hur kom du dit?

– Jag är en multikonstnär som lever ut min livsvision och passion tillsammans med andra människor! Jag är kock, coach, kursledare och initiativtagare till Stockholms första rawfood festival!

Jag är certifierad som näringsrådgivare och coachar idrottare och entreprenörer inom rawfood och plantbased nutrition. Jag är även självlärd rawfood kock och konsulent där jag tillsammans med Kathrin Söderberg drivit restaurangen RawFoodFabriken och har en catering verksamhet.

När det kommer till utbildning inom ämnet så har jag fyllt upp nära 2 år på självstudier inom ämnet (och det fortgår dagligen), där jag med kritik undersökt alla mina källor och riktigt ”nördat” ner mig i min passion med mycket vetenskapliga studier. Det här är Livet!


Jag har bland annat grundat företaget ”GRÅW- Nourish the power within”, som fungerar som en förlängd arm av alla mina fantastiska visioner!

Just nu har jag två otroligt närande initiativ igång; En Fine Raw Dinner Club samt Stockholm’s första Rawfood Festival: Gråw Rawfood festival!

Jag kan meddela att just i detta intervjuögonblick är det hela 2700 anmälda till festivalen 18 juli vilket är helt fantastiskt, läs mer om den och alla andra event i Sverige här 


Vad är din vision med verksamheten?

– I och med att företaget är holistiskt finns flera visioner inom den men ledorden är helt klart glädje, gemenskap och kunskap. Jag anser att din kosthållning är en del av ditt holistiska mående, (fysiskt, psykiskt & själsligt) därav att din kosthållning också blir en kärna, en förutsättning som du ger dig själv.

Att vi förlitar oss mer på kemikalier i maten, som funnits där i 50 - 60år, mer än vad vi litar på vad naturen ger oss är för mig helt vansinnigt. I dagens samhälle möts vi konstant av en skuldkänsla för allt vi förtär och det är något jag gärna vill erbjuda en fristad inom.

Kan jag som rawkreatör skapa föda, fika och få människor att njuta med alla sina sinnen utan att känna den skulden är jag otroligt nöjd. Som coach är det för mig essentiellt att vägleda fler människor att förstå sin egna fulla potential, följa sin intuitiva passion och bli mer självförverkligande i sina liv.

Festivalens uppgift är att skapa en ideell portal som grundar sig i kunskap, närvaro & gemenskap! En plats där alla som är intresserade av rawlivet och maten kan mötas och dela upplevelser, glädje, passion och kunskap med varandra. Vi skapar vårt samhälle tillsammans och jag tror mycket på co-kreationer! Har du en vän som delar en vision med dig? Våga stråla ihop och skapa tillsammans!

Och så min sista fråga: Finns det något annat du gärna vill förmedla?

- Såklart! (Skratt) Börja sudda bort alla begränsningar i din tillvaro! Alla illusioner om vad som går och inte går, vad du kan och inte kan, sudda bort det som inte ger dig näring som människa och börja interagera i ditt fulla spektrum!

Och hur du bör göra med recept?

– Börja smaka, testa, mixa och torka olika kombinationer efter eget behag, lär känna dina egna smaker och din egen förmåga!

- Livet Är. Du Är. Punkt. Skapa!


Tack Gülfidan för en galet kul och inspirerande intervju med dig. Dessutom tack för det läckra receptet på Raw Fetaost, som du delar med alla Rawfoodmiddagars medlemmar i detta blogginlägg.

Jag ser med stor spänning fram emot att följa dina projekt och matinnovationer och jag kan varmt rekommendera alla att läsa mer om dig på din nya hemsida www.graw.nu

 

  

 

Intervju av:
Mikael Boström

 

Recept - RawVegan Fetaost av Gülfidan Kulbay

 

Här kommer ett fantastiskt pricksäkert recept som jag vet att många av er har väntat på! Otroligt kul att få dela detta med er!

Jag kom på denna när jag var Riktigt sugen på den där härliga sältan från fetaosten i kombination med sötman från en solmogen eko tomat, ruccola..oliver…mmmm.

Och tack vare en go-pro kamera kan jag nu dela med mig utav vad jag skapade i köket :) Tacksam för tekniken!

Jag uppmuntrar dig som vanligt till att höfta på ingrediensmängderna för att de ska passa dina smaklökar och tycke: ) Våga smaka vännen!

Ingredienser:

4dl Young coconut meat

1msk Himalaya Salt

1-2tsk Hel Physalium fröskal

1/2-1dl Kokosvatten

1/2dl Kokosflingor

1/2msk Opastöriserad Äppelcidervinäger

Juice från 1/2 citron

Redskap:

En rektangulär glasform

Nötmjölksduk

High Speed Blender = Höghastighetsmixer

Torkugn eller 40grader med ugnsluckan öppen

Bomullstrasa


Börja med att
blenda/mixa de torra kokosflingorna och lite salt i 2-3dl vatten tills de bildat lite ”fettklumpar”. Sila ur dessa och lägg åt sidan. Vi vill ha en del bitar i texturen för att få den där fetaost smul känslan : )

Nu gör vi själva ostmassan:

Blenda kokoskött, salt, physaliumfröskal, äppelcidervinäger och citronjuicen i blendern tills de börjar bilda en ganska tjock massa med bitar i, addera kokosvatten tills det rör sig fint i virveln. Vi vill ha den här massan lite lös men ändå fast.

Smaka av och addera mer sälta/syra tills du närmar dig fetaost smaken, beroende på kokosköttets kvalité kan det variera, men oftast är det saltet som behöver öka.

Häll ut massan i en nötmjölks duk, var noga med att få med fettet som fastnat vid kannans väggar och krama ur lite av vätskan, häll ut i en skål och addera kokos klumparna som du gjorde i början och rör om och fördela klumparna så de blir mindre och tills du anser att det är en härlig klumpig fetaostmassa!

Nu lägger du ner denna massa i en rektangulär glasform och sedan in i kylen tillsammans med en bomullsduk över som kommer suga upp överbliven vätska.

Vänta 12 h

Nu ska massan ha blivit en fast och stabil rektangulär!

Vänd ur fetasoten från formen och torka av med en bomulls trasa, lägg den i torkugn på 40grader i 3-4h eller tills du får en torr yta.

Nu är din fantastiska fetaost redo för att avnjutas, antingen i en sallad influerad utav greklands kuster, eller efter dina egna smakpreferenser.

Håller i ca 5-6dagar i kylskåp, men vem lämnar en rawvegan fetaost sålänge? Haha.

Njut av Näring och du.. Nourish the power within!

Författare av receptet:
Gülfidan Kulbay