Taoistisk örtmedicin och Anti-Age te

Idag delar vi ett terecept med inspiration från Truth Calkins som har djup och lång erfarenhet inom bla. kinesisk örtmedicin.

Det som är grönt är länkar som du kan klicka på och som leder till produkterna på Clearlife.se. Där kan du läsa mer om varje enskild produkt.

RECEPT ANTI-AGE TE:

2,5 dl örtte gjort av spring dragon eller gynostemma blad
1/4 tsk astragalus pulver
1/4 tsk he shou wu pulver
1/4 tsk reishi pulver
1 msk kokosolja
1-2 msk maskroskaffe, kakaopulver eller carobpulver (för smaken).
1 tsk fin olja som tex hampaolja eller pumpakärnsolja (valfritt).
Några droppar stevia ifall man vill ha det sött - går även bra med xylitol.
Blanda allt ordentligt. Du kan kan sedan toppa med några gojibär om så önskas.

 

 

 

Vad kan vi lära om hälsa, balans och energi från Kinesisk örtmedicin?

I gamla Kina hade de ett annorlunda system för frisk- och sjukvård än vi har idag: en läkare fick betalt för att hålla sina klienter friska. Om någon blev sjuk fick läkaren inget betalt förrän patienten blivit frisk igen. Det intressanta med detta system är synsättet på läkekonstens roll i samhället och den djupa kunskap om vad som påverkar vår förmåga att hålla oss friska länge.

Givetvis hade de gamla kineserna inte tillgång till den vetenskapliga sofistikering som finns idag, utan fick förlita sig på sin beprövade erfarenhet och observationer. I våra ögon finns dock ändå väldigt mycket att hämta här av två stora anledningar:

1) Denna prövning av erfarenhet har pågått i minst 3 000 år i Asien. Det är lite längre än de dryga 200 år som vi har haft vår moderna vetenskapliga medicin i väst. Kanske lärde sig kineserna något som är värt för oss att titta närmare på?

2) Framför allt i Asien har man börjat forska kring denna uråldriga kunskap och upptäcker mer och mer fascinerande paralleller mellan ”gammal visdom” och faktiskt mätbara effekter av kinesisk örtmedicin. Många av dessa örter har nu börjat användas som komplement och/eller alternativt inom modern medicin i bl.a. Kina och Japan.

Vår egen erfarenhet är att dessa örter kan vara en nyckel för att lyfta hälsan till nya nivåer i samband med rätt kost, rörelse och vila. Vi har själva upplevt detta och hoppas att fler kan få ta del av den skatt av kunskap som finns i dessa preparat.

Hjärtat i den Taoistiska örtmedicinen

Inom Taoismen och kinesisk medicin pratar man om ”De Tre Skatterna”. Detta är ett synsätt som kan förenkla förståelsen för människan och göra det lättare för oss att se var vi behöver extra stöd med för att uppnå det vi vill i livet. Det ultimata målet med denna kunskap är att låta vår livsglädje skina igenom samt leva ett långt liv till nytta för oss själva och andra.

De tre skatterna är:

Jing, som är vår generativa förmåga; våra djupaste reserv av energi som fungerar som vårt ”batteri”. Jing anses vara lokaliserat i njurar/binjurar och nära sammanlänkat med vår förmåga till återhämtning och motståndskraft mot stress. Jing genereras när vi sover, vilar, vistas i naturen och genom specifika örter. Jing lämnar oss när vi anstränger oss fysiskt och mentalt och kan störas av långvarig stress utan återhämtning, dvs leda till ”utbrändhet”, eller som kineserna skulle ha sagt; Jing-underskott. I västerländsk medicin skulle Jing kunna relateras till hormonsystemet.

Qi, som är vår livsenergi som vi använder i vårt dagliga liv. Qi flödar genom blodet i hela kroppen och närs av näringsrik mat, obehindrad andning, rörelse och närhet i relationer. Qi störs bl.a. av för mycket stillasittande, fel mat eller dålig matsmältning samt problem med andningen. I västerländsk medicin skulle Qi kunna relateras till syresättningsförmåga och blodomlopp.

Shen, som är det som vi ser när vi säger att någon ”lyser i ögonen”. Det är vår sanna essens som enligt kineserna bor i hjärtat. När Jing och Qi är i balans kan Shen ”hitta hem” och lysa med sin visdom, sitt lugn och inspiration. Shen närs genom meditation, att ha utrymme för kreativitet och inspiration, att vistas i naturen och kan stödjas av vissa örter. Shen störs av för mycket intryck, stress, konflikter och ett obalanserat känsloliv. I västerländsk medicin skulle Shen kunna relateras till vårt nervsystem.

Den örtmedicin som vi intresserar oss mest för är de örter som enligt Taoisterna stödjer de Tre Skatterna. Dessa kallas ofta för ”Superior herbs” eller ”Tonic herbs” eftersom de anses kunna öka våra möjligheter till ett långt, balanserat och lyckligt liv; helt enkelt vår förmåga att låta ”Shen” skina igenom.

På vilka sätt känner du att behöver stöd för att kunna ”skina” fullt ut?

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev med recpet, tips och rabatter 2-3 ggr/månad? Skriv upp dig här!