Varför blir vi trötta efter maten?

Du kanske har märkt att det tar rätt mycket energi från kroppen att smälta kött tex och att man lätt blir trött efter en stor portion med pasta eller potatis.

Jag älskade rött kött förut och åt massvis av entrecote och oxfilé, framför allt på fredagkvällar och gärna med klyftpotatis och bearnaisesås. Efter middagen åt jag och min dåvarande sambo ofta en Chocolate Fudge Brownie från Ben & Jerry. Det slutade nästan alltid med att jag somnade framför tv:n och trodde att jag var trött efter en hård vecka på jobbet. Det där händer mig inte längre. Jag blir nästan aldrig trött av maten jag äter.

Kroppen belastas väldigt hårt när den får så många olika födoämnen att äta. Proteiner behöver en viss typ av enzymer för att smältas, kolhydrater och fetter andra enzymer. Dessutom tar det olika lång tid för olika livsmedel att transporteras genom kroppen. För proteiner tar det ca 4 timmar och syrligare frukt tar bara 1,5-2 timmar och melon går igenom kroppen på 15-30 min. (Ät därför melon för sig) Det här gör alltså att om du börjar med att äta en proteinrik måltid så är kroppen sysselsatt ganska länge. Om du direkt efter maten äter frukt till efterrätt så lägger sig det ovanpå maten du åt innan och börjar jäsa. Det blir lite trafikstockning i matsmältningskanalen och man kan få sura uppstötningar tex. Maten kräver mer energi för att smältas och istället för att kroppen fokuserar på att skapa nya celler och läka kroppen så jobbar den för fullt med all mat som finns i magen.

Tänk därför gärna på hur du kombinerar maten. Grönsaker fungerar med det mesta, dock inte tillsammans med frukt. Proteinrik mat och kolhydratrik mat är heller inte optimal att äta ihop.

Ett tips för att förenkla matsmältningen är att dricka max 15 minuter innan maten och tidigast 1 timme efter maten. På så sätt späds inte matsmältningsvätskor ut.

Ett annat tips är att blötlägga nötter och fröer innan användning. Det underlättar mycket för matsmältningen. Om du har en torkugn kan du blötlägga alla nötter du köpt på en gång och sen torka tills de är helt torra och förvara i kylen.
Fetter ska ju trots allt helst förvaras svalt.

För er som vill höra mer om vad vi lärt oss på Hippocrates så kom gärna och träffa oss på vår föreläsning:
Det Goda Livet Gör Oss Starka. Här får du tips på hur du kan hjälpa din kropp att läka och optimera din livsstil. Det bjuds på en ljuvlig rawfoodmiddag under kvällen så att alla dina sinnen får vara med. Tom måndagen den 11 februari är det biljetterna billigare så passa på att köpa biljetter redan nu och bjud in de du vill inspirera till en bättre hälsa :). Klicka här för att läsa mer

Här nedan är vi på ett restaurangbesök i San Fransisco på en av de få restauranger som serverade rawfood. Andra bilden är tagen första dagen på Hippocrates Health Institute. Vi svenskar fick en gemensam genomgång om hur saker och ting fungerar på Hippocrates :-)
raw food hippocrates

Catherine Hirota