Varför ska vi köpa naturlig tvål?

Vermont Ssoap

Många moderna konventionella tvålar är gjorda på ett massproducerat industriellt sätt. De kan använda nöt eller oxtalg istället för oljor. I konventionella tvålar tillsätts många syntetiska tillsatser, t.ex. för att få tvålen att löddra mer. Glycerinet separeras oftast ut för att säljas på annat håll, medans i naturlig tvål rörs den ner igen under tvålproduktionen. Problem inom massproducerad tvåltillverkning kan vara basingredienser av låg kvalitet, alkohol, syntetiska färger och dofter samt konserveringsmedel.

Tvålen saknar då fukt i grunden och tenderar att ha alkali rester kvar i sig vilket kommer att irritera huden. Problem uppstår då när alkali och olja inte sammanfogar kemiskt, då blir det alkalisalter kvar i produkten. Överskott av alkali blir till en stark tvål som torkar ut huden. Personer med känslig hud är särskilt utsatta för irritation med dessa typer av tvålar. Varför allt detta? Kostar mindre, tar kortare tid och ger större vinst.

Vi tycker att det är bättre att köpa en ekologisk tvål som kanske kostar mer men räcker längre och gör gott för både huden, miljön och djuren. De fantastiska med dessa tvålar förutom att de är ekologiska och vegan är att de kan användas på många sätt. Vissa av dem är tillverkade för att motverka svett och lukt och är då utformade för ett specifikt område på kroppen men de mildaste tvålarna kan man använda både i ansiktet, på kroppen och som schampotvål. Det gillar vi

Vermont Soap Organics är ett av våra favoritmärken på Clearlife.se. Det är fasta tvålar som tillverkas med hjälp av en modern version av en 300 år antik metod. Certifierade ekologiska oljor av palm, kokosnöt, oliv och palmkärna blandas vid exakta temperaturer med en alkalisk lösning*.

*För att göra tvål måste man ha en olja (som är en syra), en alkalibas och vatten. Förtvålning är en reaktion mellan dessa ingredienser som resulterar i skapandet av tvål. Oljan och alkalin undergår en förändring i struktur för att bilda fast eller flytande tvål. För alkalibasen är det tradition att använda kaliumhydroxid (potassium hydroxid) för att göra flytande tvål och natriumhydroxid (sodium hydroxid) för fast tvål.

De oljor som används i dessa ekologiska, handgjorda tvålar är noga utvalda av Vermont Soap som för karaktären som de ger till den slutliga tvålen. Vermont Soap använder sig av ekologisk olja av högsta kvalitet från hållbara källor. Kokosolja skapar partier av glycerin, gör bra lödder och är mycket stabil. Olivolja har naturliga antioxidanter och gör tvålen krämigare. Många andra oljor kan användas, var och en för en specifik anledning. Men, olja och alkali måste vara i perfekt balans för att göra den perfekta tvålen; om man tex. tillför för mycket kokosolja blir det inget bra. Detta är vetenskap som tar lång tid att lära sig och efter flera månader med otaliga försök hittade Vermont Soap Organics det perfekta receptet.

Hos Vermont Soap blandas sedan satsen under timmar, så att den tjocknar långsamt. När den är klar, läggs botaniska och ekologiska örter, kryddor och korn till. Satsen hälls sedan i formar av trä och hålls varm under ca tre dagar. Eftersom tvålen stelnar, börjar alkalisalter stiga till toppen som grädde. Runt den fjärde dagen avlägsnas tvålen, nu fast i blockform, från formarna och skummas av från alla alkalisalter och kapas till individuella staplar. Tvålarna placeras därefter på skräddarsydda ek och rostfria stål torkställningar och härdas under cirka tre veckor. Denna process producerar den mildaste och finaste tvål som finns.

Dessa tvålar varar ungefär dubbelt så länge som konventionella och är mycket fuktgivande och lugnande för huden. Ingen mätbar fri alkali, dvs. rester av natriumhydroxid finns kvar när tvålen är klar. Detta är en del av anledningen till att deras tvål är så mild.

Just nu erbjuder Clearlife.se 15 % rabatt på naturlig ekologisk tvål

Använd rabattkoden: tvålaekologiskt i kassan innan du avslutar beställning.
Rabatten gäller t.o.m 2 mars

 

Rahima Lindström