Vilken mixer ska jag välja?

mixertavling

Nu har vi använt både Omniblend och Vitamix i 4 års tid. Slutsatsen är att vi gillar båda jättemycket och nu ska jag berätta om skillnaderna! :)

På bilden ovan demonstrerar, vi, Mikael och Catherine varsin mixer för att visa på skillnaderna när vi var på Fresh Life Summer Festival i Mundekulla. Mikael som är en riktig tävlingsmänniska kör Vitamix TNC 5200 och jag kör Omniblend 767. Rolig tävling tyckte t o m Catherine som inte är lika förtjust i att tävla. Läs nedan om några av slutsatserna. Skillnaden mellan Omniblend 767 och 800 är endast att Omniblend 767 har en steglös hastighetsjustering och Omniblend 800 har automatprogram med tidsinställning.

1. Priset
Omniblenden kostar mindre än hälften av Vitamixen. Detta gör att Omniblenden är perfekt att börja med för dig som är lite osäker och vill testa eller helt enkelt bara vill ha ett väldigt prisvärt alternativ. Jag tycker att det är bättre att komma igång än att vänta med att göra en stor investering. Att äta bättre mat redan nu kan göra stor skillnad för din hälsa.

2. Program
För dig som är mer inriktad på att göra maten mer professionellt kan det vara bra att ha en steglös hastighetsjustering. (Omniblend 767 eller Vitamix TNC 5200). Det som kan sägas är att Vitamixen kan köras på lägre hastighet än Omniblenden, vilket jag anser att man sällan har behov av. Omniblenden reglerar från 50 - 100 % av hastigheten och Vitamix kan reglera från 10 - 100 %. Omniblend 800 har tre olika program + pulse och tre olika tidsinställningar.  Själv så tycker jag att det är otroligt bekvämt att ställa in ett program och sen gå ifrån och göra annat. Ofta gör jag fler saker samtidigt i köket och vill att matlagningen ska vara effektiv (speciellt när jag är hungrig :)). 

3. Omblandning och krämigheten
Vi gjorde en jämförelse på en av våra föreläsningar i Mundekulla förra sommaren och lät publiken bestämma resultatet. Skillnaden var marginell och de var inte riktigt ense om vilken mixer som gav den krämigaste såsen.
 
4. Ljudvolymen
Båda låter ganska mycket och de låter lite olika men de är väldigt likvärdiga när det gäller ljudet. Ljudvolymen skiljer sig i frekvens men Omniblenden lät något lägre enligt publiken. Det var dock väldigt marginellt.

5. Garantin och hållbarheten
Vi har väldigt få reklamationer på båda maskinerna. I de fall det kommer in en reklamation beror det på att maskinerna körts fel och kannan spruckit eller att man tappat kannan i golvet. 
Vitamixen har en garanti på 7 år. Omniblend har en garanti på 2 år. JTC som producerar Omniblend berättade att färre än 1 på 1000 maskiner går sönder inom 7 år, så även för Omniblend är kvaliteten mycket hög.

6. Plasten och kannorna
Båda kannorna är gjorda av BPA-fri (bisfenol A-fri) plast. BPA anses vara hormonstörande så det är mycket positivt att slippa. Läs gärna mer i wikipedia. Vitamixen har ett gummihandtag som är något bekvämare att hålla i. Nedstötarstaven på Vitamixen går något längre ner än på Omniblenden. Detta beror på att gummilocket på Omniblenden är mer flexibelt och för att den inte ska stöta i mixerknivbladen vid användning så kan den inte gå lika långt ner.

7. Reservdelar
Reservdelarna till Omniblenden är ju förstås billigare också.

8. Designen
Det är förstås en smaksak. Jag tycker de senaste versionerna av Omniblend har blivit mycket snyggare, speciellt den med knappar. Vitamixen finns i fyra färger - vit, röd, svart och rostfritt stål. Omniblend finns som svart, röd och vit.

Slutsats
Vår slutsats är Vitamix och Omniblend är väldigt likvärdiga.
Om pengar inte skulle styra valet så skulle vi välja en Vitamix men om priset vägs in så skulle vi välja Omniblend. Vi skulle hellre lägga resten av pengarna på en bra juicemaskin. :) Men vi måste säga att för vår del spelar det inte så stor roll vilken av de här två mixrarna vi använder eftersom vi är väldigt förtjust i båda.
Däremot om jag, Catherine, jämför min mammas röda fina Kitchenaid med både Omniblend och Vitamix så tycker jag att skillnaden är stor. KitchenAid är snygg, men den är inte alls lika bra som någon av Omniblend och Vitamix, det blir inte lika välmixat och maten snurrar runt mer än blir mixad.

En mixer som vi också gillar som vi inte hade med i detta test är Blendtec. Största fördelen med Blendtec är att den är snyggare (om man gillar modernare design) och lättare att diska eftersom den är bredare i botten, samt att man får massa olika automatprogram. Läs mer om den och alla våra mixers på länken nedan.

>> I Rawfoodmiddagars webbshop Clearlife.se kan du läsa mer om alla Mixers/Blenders

Catherine Hirota & Mikael Boström