Vill du vara med på min hälsoutmaning under juni-juli?

Nu har jag bestämt mig! I helgen när jag var på landet fick jag nog. Jag har ett eksem i handflatan som svider, gör ont, kliar och stör mig. Framför allt när jag lagar mycket mat och blir blöt om händerna mycket. Eftersom jag älskar mat har jag svårt att hålla mig ifrån köket.pizza

Jag tror att mejeriprodukter och gluten ligger bakom detta. Jag har ingen diagnostiserad gluten- eller laktos-allergi men jag tror att vi alla mår bättre av att utesluta de produkterna. Har slarvat lite med det de senaste två månaderna och det märks på kroppen. Eksemen brukar försvinna på somrarna men nu har de kommit tillbaka. Jag har även fått med mig min elittränande pojkvän på tåget. Det ska bli spännande att se vad han upplever för resultat. Jag träffade min kompis Margot som hade fått riktigt häftiga resultat i sin familj efter att ha uteslutit mejeriprodukter och börjat laga nyttigare mat till barnen. Jag bloggar om det i veckan, så håll utkik här.
Jag pratade med Brian Clement häromdagen som sa att han höll på att skriva en bok om vad mejeriprodukter gör med vår hälsa. Ser verkligen fram emot detta eftersom hans böcker alltid är baserade på forskning och erfarenhet från tusentals besökare på Hippocrates Health Institute. Ska även passa på att fråga mer när han kommer tilll Sverige nästa vecka. Klicka här för att läsa mer om hans Sverigebesök.

Brian och Anna Maria är de jag i första hand vänder mig till när jag har hälsoutmaningar. Den här gången vet jag ju själv vad som orsakat problemet så det är bara att skärpa till sig :). Jag har bestämt mig för att helt eliminera mejeriprodukter och gluten (även havre, råg) under juni och juli månad. Jag ser det som en födelsedagspresent från mig själv till min kropp. Efter dessa två månader ska jag utvärdera resultatet och sen fortsätta :). Ni som har fler hälsofrågor, kom gärna och ställ de till Brian och Anna Maria Clement den 11 juni i Malmö, 12 juni i Göteborg och 13 och 15 juni i Stockholm. Vi har avsatt mycket tid just för frågor & svar som brukar vara bland det mest uppskattade.

Det går ju faktiskt att göra många bättre alternativ. Här har jag gjort en supergod rawfoodpizza. Se recept nedan.

Pizzadeg
4 dl blötlagd bovete (kan även groddas)
1/2 dl olivolja
salt och kryddor efter smak

2 rivna morötter
4 dl blötlagda gula linfrön
vatten
1 vitlöksklyfta

Mixa allt och tillsätt vatten så att det blir en deg. Smeta sedan ut ett tunt lager på en plåt och lägg in i torkugnen på 42 grader. Tid beroende på hur tjock degen är, ca 5 timmar.

Tomatsås
2 nävar soltorkade tomater
vatten
färsk basilika och timjan
1/4 gullök
vitlök

Ostsås
5 dl cashewnötter
ca 4 vatten
färsk basilika
citronsaft
salt eller örtsalt
2 msk nutritional yiest (kan uteslutas)


Smeta på tomatsåsen på den färdigtorkade pizzabotten. Lägg sedan på tamarimarinerade champinjoner, avokado, skivad tomat och ruccola. Fördela cashewsåsen på pizzan och garnera med färska kryddor.

Det kanske låter lite komplicerat men det är det egentligen inte, bara flera steg.

Pizzabotten kan ätas som bröd, tomatsåsen som "pastasås" eller till grönsaker och cashewsåsen som pastasås. De har alla många användningsområden så man kan göra stora satser och äta i flera dagar.

Catherine Hirota