Vad är raw food?

 

Raw foodRaw food är mat varsamt tillagad från växtriket i temperaturer upp till 42 grader, för att bibehålla dess levande egenskaper så att näringsämnena håller högsta möjliga kvalitet.

Vanliga råvaror är frukter, bär, grönsaker, rotfrukter, bladgrönsaker, sädesslag, bönor, linser, nötter, frön, groddar, svampar, sjögräs, alger samt örter. Man brukar utesluta de grödor som vi vet har negativ effekt på hälsan såsom raffinerat socker och sädesslagen som innehåller gluten. Det är bäst att i sin tillagning alltid utgå ifrån 
hela vegetabilier som i engelskan brukar kallas "Plant Based Whole Foods"

Rawfoodrätter förbereds och tillagas med bl.a. dessa metoder; blötläggning, groddning, hackning, skivning, strimling, mixning, juicepressning, malning, centrifugering, fermentering, torkning, frysning, ångpreparering och marinering.

 

Varför är det bra att äta raw food?

Vi människor mår bra av att äta så naturlig mat som möjligt, den mat som evolutionen gjort oss lämpade för. I vårt moderna samhället är mycket av det vi äter hårt processat och raffinerat.

Vi tillför för lite näring till kroppen, trots att vi ofta äter för mycket energi. Med raw food kan du att äta gott och samtidigt ge din kropp otroligt mycket näring som dina organ behöver.

Många som väljer att öka andelen raw food i sin kost upplever att de får:

Mer energi
Stärkt immunförsvar
Ökad lyster i hår, hud och naglar
Bättre matsmältning
Dämpat sötsug
Lätt att hålla vikten
Ut mer av sin träning
Mer avgiftning (detox) av kroppen
Större självläkande förmåga
Känner sig friskare och ett större välmående.

 

Ekologiskt och Raw

Viktigt är också att ha koll på att alla råvaror är ekologiska och Raw. Idag finns märkningar som KRAV för att veta om varan är ekologisk, men ingen standardiserad märkning för att veta att den är RAW (ej upphettad över 42 grader). Känner man odlaren är det ju lätt att fråga, men det gör man ju långt ifrån alltid.

 

Hur börjar man med raw food?

Det fina med raw food är att du inte behöver äta 100 procent raw food för att ta del av de fördelar som kosten kan ge. Ett sätt är att byta ut en måltid om dagen. Frukost och lunch brukar vara enklast. Gör du det har du redan 25 – 30 procent raw food i din kost. Sedan kan du, steg för steg, öka inslaget av frukt och grönt. Om du älskar att fika och äta sötsaker, kan du enkelt byta ut din vanliga fika mot läckra rawdesserter som du mår mycket bättre av och som ger dig bra näring på köpet. Vi kan också varmt rekommendera Karins kom igång program 6 veckor.

 

Klicka på länkarna nedan för att hitta recept och inspiration:

 
Karins kom igång program 6 veckor
Recept från rawfoodmiddagar.se
Recept från Sverige största receptbank med raw food

 

 

Mer om Raw food

 

Optimerade val för att få ut det bästa

Om man optimerar och väljer ut det som är det bästa för varje individ inom Raw food så får man fantastiska resultat på sin helhetshälsa. Mycket större än de flesta är medvetna om i samhället idag. Naturligtvis så är regelbunden motion (fysisk träning) och positivt tänk (Mental träning) också jätteviktiga delar av detta. Att öka andelen levande föda är en del i denna strategi samt att både känna efter och göra medicinska hälsoskanningar med blodprov där man kan ta reda på vilka brister man har och vilka ämnen man behöver fylla på med. Det finns många i världen som drivs av denna tanke och det bästa hälsoinstitutet vi har hittat hittills där man kan få hjälp med detta är Hippocrates Health Institute i Florida, dit vi också arrangerar resor, läs mer här

 

Om orden Råkost och levande föda

Raw food betyder ju Rå mat, vilket vi ju på svenska också kallar råkost, som är ett gammalt begrepp i Sverige. Definitionsmässigt är det samma sak. Men om man istället tittar på innebörden, så känner nog de flesta när man säger råkost, att det är någon torr riven mat med t ex morötter eller annat tråkigt, men det varierar naturligtvis med vem du frågar vilka associationer vi har. Raw food däremot är mera konsten att tillaga (max 42 grader) råkosten så den blir så god och tilltalande som möjligt.

Ett annat begrepp som används är living food som på svenska översätts till levande föda. Levande föda är den delmängd av området Raw food och består av alla mat som faktiskt fortfarande växer när vi äter den, såsom groddor och skott.

 

Varför 42 grader?

Anledningen att man inte vill upphetta över 42 grader är att växterna dör vid högre temperaturer. Det är precis som i vår egen kropp, när vi når en temperatur på över 42 grader så börjar det kännas riktigt jobbigt, ofta redan när temperaturen bara stiger någon grad över 37. Det finns mycket som händer i maten när temperaturen ökar över 42 grader men i princip dör hela den levande växten och enzymerna dör, som är viktiga på många sätt för oss människor, bl a för matsmältningen och näringsupptaget.

 

Råvaror från djuren faller bort

De traditionella tillagningssätten kokning, stekning och grillning faller bort eftersom de alla sker över 42 grader.

Allt som inte är växtrike faller bort, vilket betyder kött, ägg, mjölk, grädde, yoghurt och ost gjord på mjölk från djur. All mjölk, grädde, yoghurt och ost från nötter och frön är naturligtvis helt ok. Ur hälsosynpunkt väljer man också bort spannmål, alltså allt vete, korn, råg och havre för att det innehåller gluten.